Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiProdužen radni vijek elektrane "Krško"

Produžen radni vijek elektrane “Krško”

KRŠKO, Slovenija i Hrvatska dogovorile su da do 2043. godine produže radni vijek zajedničke nuklearne elektrane “Krško”.

Slovenački ministar za infrastrukturu Peter Gašperšič rekao je danas nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Ivanom Vrdoljakom u Krškom da je odlučeno da se produži rad elektrane “Krško” “zbog njene dobre operativne bezbjednosti i ekonomskih i investicionih rezultata”.

Gašperšič i Vrdoljak su predsjedavali sastankom međuvladine komisije koja nadzire rad nuklearne elektrane koju su Slovenija i Hrvatska zajednički izgradile 1983. godine, dok su bile dio Jugoslavije, prenose hrvatski mediji.

Nuklearka “Krško”, koja se nalazi u Sloveniji, oko 100 kilometara istočno od LJubljane i 50 kilometara od Zagreba, trebalo je da bude ugašena 2023. godine.

Prije sedam godina došlo je do curenja u reaktoru, ali nije bilo posljedica po životnu sredinu, a ekološke organizacije, uključujujući “Grinpis”, pozivale su na gašenje “Krškog” zbog starosti elektrane i opasnosti od incidenata ako dođe do jačeg zemljotresa.

2 KOMENTARI

  1. za mene ovo je losa vest. Umesto da se ide ka smanjivanju potrosnje energije, obnovljive energije i gradnji energetski efikasnih objekata, produzavaju se rokovi za TC i NC

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti