Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHET stoodstotni vlasnik HE "Dabar"

HET stoodstotni vlasnik HE “Dabar”

TREBINJE, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će ubuduće preduzeće Hidroelektrana /HE/ “Dabar” poslovati kao jednočlano društvo čiji su stoodstotni vlasnik Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/.

Đokić je istakao da to ne znači da se ukida preduzeće HE “Dabar”, već samo da se vrše organizacione promjene u vlasničkoj strukturi, navodeći da se 30 odsto udjela koji je imala Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ prenosi na HET.

Na sastanku sa rukovodstvom ERS-a, HET-a i HE “Dabar”, održanom danas u Trebinju, Đokić je najavio da će ove godine biti intenzivirane aktivnosti na izradi novog zakona o električnoj energiji, kojim će se, kako je rekao, ići na određene neophodne organizacione promjene u sistemu ERS.

“Te organizacione promjene treba da učine još efikasnijom ERS i da je dovedu na nivo standarda koje imaju druge elektroprivrede, posebno u dijelu realizacije određene energetske politike koja proizilazi iz direktiva energetske zajednice Evrope”, rekao je Đokić.

On je istakao da se ERS ne smije posmatrati kao ustanova, institucija ili sistem u sistemu socijalnih službi Republike Srpske, naglašavajući da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu pripremati odluke, kojima će sistem biti u stanju da subvencioniše troškove električne energije za najugroženije kategorije građana, ali da se istovremeno i krajnje ekonomično ponaša na tržištu tamo gdje se prodaje struja.

Đokić je podsjetio da je ERS u odnosu na 2004. godinu prešla iz faze hroničnog gubitaša u fazu preduzeća koje posluje uspješno, te poručio da je cilj da finansijski rezultat u narednim godinama bude još bolji.

“Radićemo na tome da kao Vlada podržimo sve aktivnosti koje nas vode ka tome da imamo jaču, organizovaniju i razvojno spremniju elektroprivredu, odnosno onu elektroprivredu koja mora da bude snažan nosilac aktivnosti izgradnje mnogih energetskih objekata kako na području Hercegovine tako i na drugim područjima u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić.

On je dodao da se trenutno takve aktivnosti i sprovode u okviru ERS, podsjećajući da su među njima HE “Dabar”, izgradnja novog bloka u okviru Hidroelektrane “Bočac”, kao i buduća gradnja elektrane na rijeci Bosni.

“Vlada je spremna da preuzme taj težak teret nosioca politike razvoja zajedno sa ERS-om i njenim proizvodnim i distributivnim preduzećima”, rekao je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti