Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilekić: Ostajemo pri zahtjevu za promjenu cijene struje

Milekić: Ostajemo pri zahtjevu za promjenu cijene struje

TREBINJE, Direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić izjavila je danas u Trebinju da ovo preduzeće ostaje pri svom zahtjevu za promjenu cijene električne energije.

Milekićeva je rekla da je ERS jako opterećena, prvenstveno povećanom naknadom za korištenje prirodnih resursa u svrhu punjenja Fonda solidarnosti, te drugim novim obavezama koje plaća na štetu svojih prihoda.

“Ovakvo stanje definitivno nije dugoročno održivo”, istakla je Milekićeva nakon sastanka sa ministrom energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

Ona tvrdi da će, bez obzira na sve mjere racionalizacije koje provode zavisna preduzeća i Vlada Republike Srpske, elektroenergetski sistem imati određene štete od odluka Regulatorne komisije ukoliko ne bude ponovljen tarifni postupak i ne bude odlučeno onako kako je ranije predviđeno.

Milekićeva je dodala da je ERS za šest mjeseci ove godine u obavezi da uplati dodatnih 12 miliona KM na ime povećane naknade za korištenje prirodnih resursa koja se odnosi na kilovat-čas električne energije, a radi punjenja Fonda solidarnosti, ne računajući povećan doprinos na lična davanja.

“Jasno je da to nije sadržano u cijeni električne energije koju mi sada naplaćujemo od tarifnih potrošača u Republici Srpskoj, već ide na teret našeg poslovanja”, rekla je Milekićeva i dodala da ERS u takvim uslovima neće moći da pozitivno posluje.

Milekićeva je upoznala ministra Đokića o realizaciji planova ERS-a u svrhu donošenja novog zakona o električnoj energiji, kojim mora biti sačuvan položaj ovog preduzeća kao osnovnog nosioca razvoja energetskog sektora u uslovima otvorenog tržišta u BiH i regionu.

“Upoznali smo ministra i o odluci koju je odobrila Vlada Srpske da matično preduzeće ustupi svoj osnivački ulog `Hidroelektranama na Trebišnjici` /HET/ i da Hidroelektrane `Dabar` ubuduće posluje kao jednočlano društvo kome će HET biti jedini vlasnik”, rekla je Milekićeva.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić predstavio je Đokiću buduće planove za izgradnju HE “Dabar”, te HE “Plat”, napominjući da su već započeti pregovori o drugoj fazi Hidroelektrane Dubrovnik.

Direktor Hidroelektrane “Dabar” Radivoje Bratić istakao je da je od velikog značaja podrška Vlade Srpske i resornog ministarstva za realizaciju započetih i budućih projekata.

On je rekao da je nakon završetka glavnog projekta HE “Dabar” najvažnije da se odlučno i intenzivno krene u realizaciju ovog strateškog projekta.

Ministar Đokić je nakon razgovora sa rukovodstvom ERS-a, HET-a i HE “Dabar” razgovarao i sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti