Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila zbog jakog dolara

Nafta pojeftinila zbog jakog dolara

LONDON, Cijena barela opala je danas na manje od 50 dolara u Aziji pod uticajem jakog kursa američke valute, rekli su analitičari.

Očekivanje da će nafta iz Irana doprinijeti prezasićenju svjetskog tržišta u narednim mjesecima, poslije sklapanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, takođe doprinosi padu cijena.

Cijena “brent” nafte za isporuke u septembru umanjena je za 14 centi i barel sada košta 56,51 dolara, dok barel u SAD košta 49,95 dolara.

“Veći dio kretanja cijene nafte koje sada vidimo dolazi uglavnom od jakog dolara”, izjavio je Danijel Ang, analitičar iz kompanije “Filip fjučers” u Singapuru.

Dolar je ojačao nakon što su američke Federalne rezerve prošle sedmice objavile prognozu o rastu osnovne kamatne stope kasnije ove godine, pošto ekonomija hvata zalet.

Povećanje kamatne stope privući će investitore prema dolaru zbog šanse da će ostvariti veću zaradu, što se odrazilo na rast vrijednosti američke valute.

Pošto se cijena nafte izražava u dolarima, jači kurs američke valute poskupljuje ovu robu, što obara potražnju i vrši pritisak na smanjenje cijene.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti