Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasObjavljen javni poziv za ulagače u LNG terminal

Objavljen javni poziv za ulagače u LNG terminal

ZAGREB, Kompanija LNG Hrvatska objavila je poziv ulagačima za učestvovanju u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku.

Procijenjena vrijednost ulaganja u terminal za prihvat, skladištenje i uplinjavanje prirodnog plina nominalnog kapaciteta šest milijardi metara kubnih gasa je 600 miliona evra.
Javni poziv je otvoren do 15. decemra. Ulagači koji iskažu interes, moći će pojedinosti projekta vidjeti u virtualnom data roomu koji se otvara 1. septembra.
Vlada Hrvatske je prošle sedmice proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni gas na Krku strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske ocjenjujući da je LNG terminal bitan za privredni rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan uticaj na okolnu industriju. Projekat je usklađen i sa strateškim dokumentima Evropske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi.
Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 miliona evra, a uz gasovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu evra.
LNG terminal uvršten je i na listu Evropske strategije energetske sigurnosti.
U kompaniji LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.
Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi kubnih metara gasa, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi kubnih metara. Stoga bi on, uz opskrbljivanje Hrvatske, trebao služiti i dobavljanju gasa za zemlje regije i EU-a.
Kompanija LNG Hrvatska je krajem prošle godine objavila poziv za dostavu ponuda za zakup kapaciteta u neobvezujućoj fazi Open Season postupka, a ponude je predalo ukupno 12 i to s ukupnim zahtjevima za kapacitete između četiri i šest milijardi metara kubnih godišnje. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti