Petak 1. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOve sedmice nafta pojeftinjuje i u BiH

Ove sedmice nafta pojeftinjuje i u BiH

SARAJEVO, Nakon što su periodične cijene nafte tokom današnjeg trgovanja ponovo pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama i u Bosni i Hercegovini se već ove sedmice može očekivati blago sniženje cijena nafte, javlja Anadolu Agency.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency je potvrdila da je moguć pad cijena nafte u BiH tokom ove sedmice.

“Imali smo sniženje cijena nafte tokom vikenda za nekih 5 feninga tako da je cijena trenutno 2,05 KM. Zbog pada cijena nafte u svijetu može se tokom ove sedmice očekivati blagi pad cijena nafte i u BiH. To bi moglo biti sniženje za nekoliko feninga”, rekla je Crnalić.
Istakla je kako redovno primaju zahtjeve za sniženjem cijena nafte.

“Mi svakodnevno primamo zahtjeve za korigovanje cijena. Zato je i ove sedmice moguće očekivati pad cijene nafte u BiH za nekoliko feninga”, potvrdila je Crnalić.

Naglasila je kako u narednom periodu ne bi sigurno trebalo biti poskupljenja nafte ako se imaju u vidu trendovi na tržištu nafte u svijetu.

“Sve se to odrazi i kod nas u BiH, tako da nećemo imati poskupljenja. Važno je napomenuti da je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regiona, iako je životni standard u BiH i u još nekim zemljama regiona skoro isti”, kazala je Crnalić.

Inače, američka “laka” nafta (WTI) za isporuku je pojeftinila za 70 centi na 50,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 53 centa na 56,51 dolar.

Američki institut za naftu je juče saopštio da su zalihe nafte prošle sedmice porasle za 2,3 miliona barela.

Pritisak na cijene nafte izaziva i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište, nakon što je zvanični Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti