Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRekordne ljetne potrošnje struje u Hrvatskoj

Rekordne ljetne potrošnje struje u Hrvatskoj

ZAGREB, Hrvatska je u utorak s potrošnjom električne energije od 58.566 megavatsati (MWh) zabilježila novi ljetni rekord potrošnje, potvrđeno je danas u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

“Juče, 21. jula, ostvarena je potrošnja od 58.566 MWh, što premašuje ljetni rekord potrošnje ostvaren 16. srpnja 2010., koji je iznosio 56.818 MWh”, navode iz HEP-a.
U HEP-u za danas predviđaju potrošnju električne energije od 58.427 MWh, dok za sutra procjenjuju da bi potrošnja mogla biti 59.100 MWh.
“Ukoliko se ostvari prognoza za sutra, imaćemo još jedan ljetni rekord“, kažu u HEP-u.
Ističu takođe kako je, zbog izuzetno vrućeg vremena, opterećenje elektroenergetske mreže znatno povećano.
Iz HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) poručuju da je sistem stabilan na području čitave Hrvatske, ali da se zbog iznadprosječnog opterećenja povremeno javljaju manji lokalni kvarovi u elektrodistribucijskoj mreži.
Dodaju i kako su radnici HEP ODS-a operativno spremni na ovakve izvanredne okolnosti i otklanjaju kvarove što je brže moguće.
Dodatni problem za elektroenergetsku mrežu, ističu, predstavljaju požari koji ili izazivaju velike štete na dalekovodima ili njihovo gašenje zahtijeva preventivno iskapčanje dalekovoda, a radnici HEP-a u takvim slučajevima surađuju i koordiniraju aktivnosti s vatrogasnim jedinicama.
Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema (HOPS) se, pak, doznaje da je potrošnja električne energije na splitskom području u utorak bila veća nego u zimskom periodu, u kojem je inače najveća.
Prema podacima HOPS-a, koji mjeri opterećenje prijenosnog sistema, juče je u Splitu i okolici izmjerena rekordna potrošnja od 16.323 megavatsata, što je više nego u zimskim mjesecima kada se tamošnje stanovništvo grije na struju.
Rekord se, očekivano, pripisuje velikih vrućinama zbog kojih su u punom pogonu brojni rashladni i klima uređaji.
U HOPS-u napominju da je klimatizacija postala uobičajen standard za hotele, kafiće i druge ugostiteljske objekte koji ovih dana ugošćuju brojne turiste.
Zbog povećane potrošnje, instalirano je 30 odsto više kapaciteta nego u “normalnim” ljetnim uslovima, kažu u HOPS-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti