Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPromjena snabdjevača struje i gasa po novim pravilima

Promjena snabdjevača struje i gasa po novim pravilima

BEOGRAD, Potrošači u Srbiji koji nemaju dugova, ubuduće za 21 dan mogu promjeniti snabdjevača struje i gasa, ukoliko nisu zadovoljni postojećim, ili na tržištu nađu povoljnijeg.
Novim pravilnikom, Agencija za energetiku Srbije propisala je detaljno uslove i postupak zamjene snabdjevača i obaveze starih i novih dobavljača tih energenata.
Domaćinstvo koje želi drugog snabdjevača strujom i gasom proceduru prelaska pokreće predajom zahtjeva, a zatim sa njim potpisuje i ugovor. Sve je besplatno, a koriste se postojeće instalacije i brojila.
“Kada se obrati novom snabdevaču, za koga smatra da je povoljniji od trenutnog, taj će za njega sve drugi da odradi. On samo treba da obavesti svog dosadašnjeg snabdevača da nije više zainteresovan”, navodi Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku Srbije.
Hadžibabićeva ukazuje da će kupac račun uglavnom plaćati jednom mjesečno, ali može ugovoriti i neki poseban režim plaćanja.
Od otvaranja tržišta struje i gasa za građane prošlo je više od pola godine, a promjena snabdjevača nije bilo.
Iako ima 88 licenciranih trgovaca strujom, nijedno domaćinstvo nije otišlo od EPS-a jer još nudi najjeftinije kilovat-sate. I gasom, kao do sada, domaćinstva snabdjevaju 33 snabdjevača.
Pojedini građani navode da je cijena usluge, u svakom slučaju, presudna, te bi novog snabdjevača izabrali ako napravi bolju ponudu. Drugi, naime, tvrde da su zadovoljni uslugama EPS-a i da ne žele usluge drugih kompanija.
Agencija za energetiku ima listu sa podacima licenciranih snabdjevača, gdje zainteresovani potrošači mogu da ponađu neophodne informacije.
“Kupac može na sajtu Agencije da vidi koji su snabdjevači, ode na njihove sajtove i vidi koji su opšti uslovi. Nešto od toga se konkretno dogovara u zavisnosti od toga koje su potrebe kupca“, ističe Ljiljana Hadžibabić.
Potpisivanje ugovora obavezuje i snabdjevača i distributera gasa i struje – moraju garantovati redovne i dovoljne količine energenata, po dogovorenim uslovima i cijenama. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti