Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIran traži partnera za vrijedne projekte

Iran traži partnera za vrijedne projekte

BEČ, Zamjenik iranskog ministra za naftu Hosein Zamania rekao je danas potencijalnim evropskim investitorima da Teheran traži strane partnere za naftne i gasne projekte vrijedne 170 milijardi evra do 2020. godine.
Na prvom forumu za privlačenje stranih investicija otkada je Teheran 14. jula postigao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila, Iran je ponudio projekte u rudarstvu, automobilskoj industriji i finansijskom sektoru.

Ekonomske sankcije uvedene Iranu zbog nuklearnog programa trebalo bi da budu ukinute u narednim mjesecima.
Na dvodnevnoj ekonomskoj konferenciji u Beču prisustvuje više od 300 predstavnika evropskih kompanija, ali ne i američkih, budući da je Vašington uveo sankcije Iranu i mimo nuklearnog programa.

Iran kao zemlja trostruko veća od Francuske ima mnoštvo toga da ekonomski ponudi. Sa 80 milijardi ljudi ima BDP od oko 400 milijardi dolara, četvrte u svetu zalihe nafte, druge po veličini zalihe gasa i solidnu proizvodnju i poljoprivredu.

Zamania je rekao da konferencija ima za cilj “umrežavanje i nalaženje zajedničkih osnova za početak novog partnerstva”.

Iako je postigao sporazum kojim ograničava nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija, Iran će i dalje biti pod pažnjom zapadne javnosti zbog svoje uloge u sukobima na Bliskom istoku i lošeg imidža po pitanju ljudskih prava.
Ti problemi su bili vidljivi i danas u Beču pošto je nekoliko učesnika odbilo da daje intervjue, dok je ispred zgrade austrijske privredne komore bilo nekoliko demonstranata koji su tražili da se ne sarađuje s Iranom.

Pored biznismena u širenju veza s Iranom učestvuju i evropski političari – austrijski predsjednik Hajnc Fišer bi trebalo da posjeti Teheran 4. avgusta kao prvi šef države članice EU koji će to učiniti, dok se njemački ministar privrede Zigmar Gabrijel u utorak vratio iz Teherana gdje je predvodio veliku poslovnu delegaciju. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti