Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDogovor Srbije i Crne Gore oko dalekovoda

Dogovor Srbije i Crne Gore oko dalekovoda

BEOGRAD, Gradnja dalekovoda koji će povezati elektromreže Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) počeče 2017. godine.
Srbija i Crna Gora su dogovorile tempo aktivnosti koje su uslov za početak izgradnje, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.
On je novinarima nakon sastanka sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem rekao da je usaglašena dinamika aktivnosti prije početka realizacije projekta izgradnje dalekovoda napona 400 kilovolti koji treba da poveže Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlje.

“Predstoji zajednička borba da se veći deo investicije pokrije iz evropskih fondova”, rekao je Antić i dodao da je dalekovod kandidovan kao jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u okviru Berlinske incijative na predstojećem sastanku premijera Zapadnog Balkana u Beču, 27. avgusta.

Antić je rekao da je vrijednost djela dalekovoda na teritoriji Srbije 48 miliona evra i da očekuje polovinu novca iz donacija EU.

On je rekao i da je u Srbiji preduslov za realizaciju projekta povezivanje Kragujevac i Kraljeva dalekovodom napona 400 kilovolti. Dodao je da će izgrdnja tog dalekovoda početi ove godine i biće završena 2017. godine

Srpski ministar rudarstva i energetike rekao je da će u avgustu početi da radi zajedničko preduzeće koje će osnovati operatori prenosnih sistema Srbije (Elektromreža Srbije), Crne Gore i BiH.

“To preduzeće predstavlja novi i značajan modalitet saradnje koji treba da obezbedi sigrno i stabilno snabdevanje električnom energijom naše tri države. Opredelili smo se da takvo preduzeće formiramo sami, da ne pristupamo nekom od postojećih jer imamo stručne kapacitete da to realizujema, a pozvaćemo i zemlje u okruženju da se pridruže“, rekao je on.

Antić je rekao i da je dogovoreno i formiranje zajedničkog stručnog tima Srbije i Crne Gore koji će sagledati hidropotencijal regiona i mogućnosti za izgradnju hidroelektrana.

Crnogorski ministar ekonomije je rekao i se u regionu koristi nedopustivo malo hidropotencijala na niskom nivou i da bi ekspertski tim trebalo da pomogne da se to promjeni.

“Ekspertski tim u koji ćemo pozvati i BiH će pripremiti planove i projekte i sve ono što je potrebno vladama da bi mogle da donesu odluke o o projektima za slivove koji predstavljaju zajednički energetski potencijal“, rekao je Kavarić.

On je rekao i da projekat dalekovoda između Srbije, BiH i Crne Gore nastavlja na podmorski kabl između Crne Gore i Italije, koji je već dogovoren.

“Taj kabal svi u regionu treba da posmatraju kao opšte dobro i šansu da realizuje energetske potencijale, na bazi potencijala italijanskog tržišta“, rekao je Kavarić.

Oba ministra su istakla da su politički odnosi Srbije i Crne Gore izvanredni i da su trgovinski odnosi na zavidnom nivou, ali da bi trebalo dodatno raditi na unapređenju ekonomske saradnje kroz zajedničke projekte. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti