Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTodorović: Do kraja godine izrada akcionih planova

Todorović: Do kraja godine izrada akcionih planova

DOBOJ, Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović očekuje da će do kraja godine sve opštine i gradovi u Srpskoj izraditi akcione planove energetske efikasnosti.

“Rok za donošenje akcionih planova je godinu dana od stupanja na snagu Zakona o energetskoj efikasnosti i on je prošao. Dio lokalnih zajednica je izradio planove i nadam se da će ovom dinamikom do kraja godine taj posao biti dovršen”, rekao je Todorović.

On je podsjetio da je Zakon o energetskoj efikasnosti usvojen 27. juna 2013. godine i obuhvata lokalne zajednice sa više od 20.000 stanovnika.

Iako je energetska efikasnost relativno nova oblast u Republici Srpskoj, kaže Todorović, postoji dobar zakonski okvir koji reguliše ovu oblast, a riječ je o Zakonu o energetskoj efikasnosti i Zakonu o uređenju prostora i građenju.

Uloga Fonda je da pruža podršku lokalnim zajednicama u izradi akcionih planova, dok sprovođenje konkretnih mjera zavisi od raspoloživih sredstava lokalnih budžeta i međunarodnih donatora.

“Na nama je da imamo adekvatno izrađene mehanizme. Kako će mjere biti sprovedene zavisi koliko je lokalna zajednica spremna da se nadogradi kako bi bila adekvatan partner međunarodnim donatorima”, rekao je Todorović.

Fond je sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju formirao radnu grupu s ciljem pružanja podrške lokalnim zajednicama za izradu akcionih planova.

On je podsjetio da Republika Srpska raspolaže sa oko 12 miliona dolara od ukupnih kreditnih sredstava koje je BiH povukla od Svjetske banke za potrebe sprovođenja pojedinih mjera energetske efikasnosti u Srpskoj i Federaciji BiH.

Torodović kaže da se ova sredstva implementiraju na određenom broju škola i zdravstvenih ustanova, koje su označene kao objekti sa najvećim potencijalom energetske uštede, u okviru kojih sami korisnici ostvaruju ekonomske benefite u vidu smanjenja troškova.

Načelnik Odjeljenja za evropske integracije i energetsko-ekološku efikasnost grada Doboj Marina Turkić rekla je da se krajem mjeseca završava anketiranje stanovništva o mjesečnoj potrošnji energije u domaćinstvu, a ovi podaci biće korišteni za izradu Studije prilagođavanja sistema grijanja na rizik od poplava u dobojskoj regiji i održivog energetskog akcionog plana.

Turkićeva je rekla da je riječ o aktivnostima u skladu sa odlukom Skupštine grada Doboj o izradi Akcionog plana energetske efikasnosti za period 2015-2017. godina.

Ona je navodi da je u toku prikupljanje podataka o rasvjeti i potrošenoj energiji u svim javnim objektima u gradu, a ovi podaci će, takođe, biti osnova za donošenje mjera energetske efikasnosti u Akcionom planu.

Turkićeva je istakla da je izrada Održivog energetskog akcionog plana jedan od preduslova za pristupanje Doboja Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova.

Ona je podsjetila da je Skupština grada u junu donijela odluku kojom se grad Doboj obavezuje da će do 2020. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida do 20 odsto, provođenjem konkretnih mjera energetske efikasnosti i upotrebom obnovljivih izvora energije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti