Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiFoča: Odluka o zajedničkoj termoelektrani opštine i čeških investitora

Foča: Odluka o zajedničkoj termoelektrani opštine i čeških investitora

FOČA, Skupština opštine Foča usvojila je danas odluku o učešću opštine u osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću “Energana-Foča” zajedno sa češkom firmom “Energo alfa Prag”.

Ovo je početni korak u namjeri opštine i čeških investitora da u Brodu na Drini podignu termoelektranu koja bi ujedno bila i gradska toplana, odnosno da aktiviraju nezavršenu “Novu energanu” bivšeg Drvnog kombinata “Maglić”.

Vlada Republike Srpske je u vlasništvo opštine Foča prenijela objekat “Nove energane”, koji je kupila u procesu stečaja “Maglića”. U avgustu prošle godine Vlada je sa Česima potpisala sporazum o analizi ekonomske isplativosti pokretanja termoelektrane koja bi imala višestruku funkciju.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da bi na ovaj način mogao biti riješen problem grijanja grada.

“Pored toga, obezbijedili bismo energiju za pogone u Industrijskoj zoni na Brodu, a dio električne energije bismo plasirali u sistem Elektroprivrede”, napomenuo je Mašić.

On je istakao da bi, prema prvim procjenama, investicija mogla iznositi oko 50 miliona evra, te da opština u zajedničko preduzeće unosi postojeći objekat, dok su ostalo ulaganja češke firme.

“Odnos kapitala će biti 90 odsto Česi, 10 odsto opština”, objasnio je Mašić.

On je napomenuo da bi termoelektrana koristila prirodne resurse – ugalj iz Miljevine i otpad od drveta.

“U investiciju bi se moglo krenuti početkom naredne godine”, vjeruje Mašić.

Odlukom je precizirano da će opština sa češkom firmom zaključiti poseban ugovor kojim će biti regulisani međusobna prava i obaveze, a konačnu saglasnost daće Skupština opštine.

Odbornici opozicije bili su uzdržani prilikom glasanja, uz obrazloženje da nisu upoznati o ovoj važnoj odluci, koja je uvrštena u dnevni red bez prethodne najave.

Oni su podsjetili i na negativna iskustva sa Česima iz Gacka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti