Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Gasprom" prodaje aktivu u inostranstvu

“Gasprom” prodaje aktivu u inostranstvu

MOSKVA, Ruska kompanija “Gasprom” najavila je da će zbog ekonomske i političke situacije u Evropi u naredne dvije godine restrukturirati svoju aktivu u drugim zemljama.

To se prevashodno odnosi na prodaju aktive u letonskom “Latvijas gaze”, gdje “Gasprom” ima 34 odsto udjela, zatim u estonskom “Esti gas” u kom ima 37 odsto akcija, kao i prodaju 34 odsto finskog “Gasum oy”, javlja “Sputnjik”.

Kao razloge za ovakvu odluku “Gasprom” navodi pad cijene nafte, slabljenje ruske rublje, ali i usklađivanje poslovanja prema Trećem energetskom paketu EU, koji podrazumijeva da dobavljači gasa ne mogu ujedno da budu i vlasnici magistralnih cjevovoda.

Pored toga, “Gasprom” prognozira značajan pad prihoda na evropskom tržištu gasa.

Zamjenik direktora Fonda nacionalne energetske bezbjednosti Rusije Aleksej Grivač smatra da će “Gasprom” do 2017. godine da rasproda svu aktivu u inostranstvu.

“Pravila igre na evropskim tržištima su se promijenila i trenutno je za strane gasne kompanije nepovoljno da ulažu u evropsko tržište. `Gasprom` je za prethodnih 20 godina kupio dosta aktive u sferi transporta gasa, ali one trenutno ne donose nikakav profit. U pojedinim državama, recimo, u Litvaniji, `Gasprom` je nepoželjan i iz političkih razloga, mada je u toj baltičkoj zemlji prodao aktive po cijeni koja je povoljna za njega”, poručuje Grivač.

On za “Sputnjik” kaže da politika i te kako utiče na tržište gasa, te da iz tog razloga “Gasprom” ne prodaje aktive u Njemačkoj.

Kada je riječ o podzemnom skladištu gasa Banatski dvor, Grivač kaže da njegova budućnost uveliko zavisi od strategije za snabdijevanje gasom koju će Srbija izabrati u narednom periodu.

“Gasprom” je prodaju aktive na inostranim tržištima započeo još prošle godine. Juna 2014. godine prodato je 37 odsto litvanske gasne kompanije “Lietuvos dujos” za 163 miliona dolara, zatim 37 odsto estonskog “Vorgutenus valdusa” za 20 miliona, a bila je najavljena i prodaja 25 odsto finske gasne kompanije “Gasum oy”, međutim to se još nije realizovalo.

Pored toga, energetska strategija koju je nedavno usvojila Evropska komisija podrazumijeva i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, prije svega u baltičkim zemljama.

Iz “Gasproma” kažu da je čak bilo riječi i o spajanju baltičkih gasnih sistema, odnosno Letonije, Litvanije, Estonije i Finske, ali preduslov za to je da se “Gasprom” povuče iz vlasničkih struktura.

“Gasprom Germanija”, ćerka firma “Gasproma” koja je zadužena za poslovanje na inostranim tržištima, tokom 2014. poslovala je u minusu, i to u iznosu od 31,5 miliona evra, dok je samo godinu dana ranije prihod kompanije iznosio 286 miliona.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti