Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektrokrajina smanjila distributivne gubitke

Elektrokrajina smanjila distributivne gubitke

BANJALUKA, Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka popravilo je u prvom polugodištu 2015. poslovne i finansijske rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Distributivni gubici najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS iznosili su 15,48 odsto, što je za 0,56 odsto manje u poređenju sa istim lanjskim periodom, a za čak 5,8 procentnih poena niže u odnosu na polugodište 2012. godine.

Direktor “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović ističe da konstantno smanjuju distributivne gubitke kroz pojačanu kontrolu, izmještanje mjernih mjesta, otkrivanje neovlašćene potrošnje, uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje struje i sanaciju i izgradnju distributivne mreže.

“Nastavljen je i trend povećanja nivoa naplate električne energije, koji je iznosio 103,25 odsto. Pored naplate tekuće potrošnje, vršimo i naplatu potraživanja na osnovu sklopljenih reprograma”, istakla je Kuzmanovićeva.

Za razliku od polugodišta prošle, “Elektrokrajina” je na sredini ove godine pozitivno poslovala. Prihodi su dostigli 105,77 miliona i bili su veći za 3,3 odsto na godišnjem nivou, dok su rashodi istovremeno povećani za 2,8 odsto na 105,70 miliona, što znači da je neto dobit iznosila oko 70.000 KM.

“U istom periodu prošle godine zabilježen je finansijski gubitak od 434.000 KM. On je prvenstveno bio posljedica razornih poplava koje su u maju 2014. nanijele značajnu štetu distributivnoj mreži, postrojenjima i poslovnim objektima preduzeća”, istakao je izvršni direktor za ekonomska pitanja “Elektrokrajine” Rodoljub Topić.

“Elektrokrajina” je u prvom polugodištu u sanaciju i izgradnju distributivne mreže, trafo-stanica, nabavku mehanizacije i ostale namjene investirala oko 9,6 miliona KM.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti