Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOčekuju se korekcije cijene nafte

Očekuju se korekcije cijene nafte

BANJALUKA, Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske Drago Đukić rekao je da se može očekivati da u narednom periodu uslijedi korekcija cijene nafte.

Đukić je naveo da je u prethodnom periodu bilo promjena na berzi nafte i naftnih derivata, kao i promjene kursa dolara, te izrazio očekivanje da će cijena nafte i naftnih derivata biti umanjena, ali da će se u narednom periodu vidjeti u kojem obimu.

“Koliko će cijene biti korigovane zavisiće od svakog distributera pojedinačno, jer je na području Republike Srpske slobodno formiranje cijena. Svaki distributer će izvršiti korekciju shodno svojoj poslovnoj politici, količinama nafte kojom raspolaže, ali i ostalim parametrima”, naveo je Đukić.

On je napomenuo da trenutno niko ne može znati da li će promjena cijene biti drastična.

Đukić je rekao da je cijena nafte i naftnih derivata u BiH najniža u odnosu na okruženje.

Mediji u Federaciji BiH prenose da su u posljednjih sedam dana vlasnici pumpi u ovom entitetu zatražili sniženje cijene za pet feninga, što, u skladu sa posljednjim sniženjem, donosi pad cijene od 10 feninga u roku od 30 dana.

Prema informacijama medija u Hrvatskoj, već četvrtu sedmicu zaredom u padu je cijena benzina, pa je tako 4. avgusta, prvi put od sredine aprila, kada je država uvela dodatne troškove, litra evrosupera 95 pala ispod 10 kuna /oko 1,32 evra/.

Cijena sirove nafte pada u kontinuitetu od sredine jula, kada je iznosila oko 64 dolara po barelu. Cijena zabilježena 11. avgusta u 12.00 časova iznosila je 49,90 dolara po barelu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti