Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte padaju već sedmu nedjelju

Cijene nafte padaju već sedmu nedjelju

LONDON, Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale na novi šestogodišnji minimum.

Cijene su na dobrom putu da sedmu uzastopnu nedjelju budu u padu u svjetlu zabrinutosti da će globalne zalihe tog energenta još dugo ostati visoke.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 24 centa na 41,99 dolara, što je njen najniži nivo od marta 2009, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila četiri centa na 49,18 dolara, spustivši se ispod psihološke granice od 50 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Tržišni strateg singapurske firme IG markets Bernar Ou predviđa da će cijene nafte ostati niske nakon što je Međunarodna agencija za energetiku ove nedjelje saopštila da će globalno visoke zalihe nafte potrajati do kraja iduće godine.

Investitori takođe pomno prate uticaj devalvacije juana na svjetsko tržište i brinu da bi i centralne banke drugih azijskih zemalja mogle devalvirati svoje valute da bi izvoz učinile konkurentnijim.

Dolar je ove nedjelje oslabio nakon iznenađujuće odluke Kine da devalvira juan, a analitičari navode da bi američka centralna banka u svjetlu toga mogla da odloži odluku o podizanju kamatnih stopa u septembru. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti