Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta u padu i na početku nove nedjelje

Nafta u padu i na početku nove nedjelje

NJUJORK, LONDON, Cijene nafte su na početku nedjelje nastavile da padaju, budući da nema znakova da će visok nivo globalnih zaliha tog energenta u dogledno vrijeme biti smanjen, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 51 cent, na 41,99 dolara, što je njen najniži nivo od marta 2009, dok je nafta tipa “brent” za oktobarsku isporuku u Londonu pojeftinila 57 centi, na 49,62 dolara, spustivši se ispod psihološke granice od 50 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

WTI i “brent” su u petak nešto poskupjeli nakon što su prethodnog dana pojeftinili na najniži nivo u posljednjih šest i po godina.

Podaci iz SAD pokazali su da je broj bušotina u toj zemlji prošle nedjelje porastao i to je šesti rast u posljednjih sedam nedjelja, navode analitičari.

Dolar je danas ojačao nakon solidnih privrednih podataka koji su podstakli očekivanja da će kamatne stope u SAD uskoro porasti, pošto je Kina prošle nedjelje iznenadila tržišta i devalvirala juan. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

“Devalvacija juana oslabila je valute tržišta u usponu. To je loša vijest za naftu, jer ona, izražena u dolarima, postaje skuplja za zemlje koje je uvoze”, navodi šef azijsko-pacifičkog sektora za naftu i gas kompanije Ernst&Young, Sanjev Gupta. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti