Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOd velikog Turskog toka, cijev i Srbiji

Od velikog Turskog toka, cijev i Srbiji

BEOGRAD, Međudržavni sporazum o gasovodu Turski tok između Rusije i Turske će biti potpisan, smatra predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

 

Ipak, prema njegovim riječima, ugovor će biti potpisan samo za jednu, umjesto planirane četiri linije tog gasovoda.
Kapacitet te jedne cijevi Turskog toka biće oko 15 milijardi kubika godišnje, što je dovoljno za snabdjevanje Turske, ali ne i za ostale zemlje u jugoistočnoj Evropi, rekao je Vuletić i izjavi Tanjugu.

On je ocijenio da neće biti realizovane prvobitno planirane ukupno četiri linije tog gasovoda po dnu Crnog mora, koji bi se u tom slučaju, mogao od tursko-grčke granice produžiti preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske, do Austrije.

Produžetak Turskog toka preko zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, neće biti relizovan jer te zemlje nemaju novca za izgradnju gasovoda, a Evropska unija, zbog uticaja SAD, neće podržati taj projekat, kao što nije podržala ni Južni tok, istakao je Vuletić.

Zbog toga će Srbija i ostale zemlje regiona dobijati gas preko Sjevernog toka, ali umjesto da Srbija bude tranzitna zemlja preko koje bi prolazio kopneni dio gasovoda Turski tok, moraće da plaća još skuplji gas iz Sjevernog toka, zbog tranzitnih taksi, koje će morati da plaća zemljama preko kojih će se taj gas do Srbije dopremati, poručio je Vuletić.

On je podsjetio da su u junu u Sankt Peterburgu najveće evropske energetske kompanije, među kojima su njemački E.ON, britansko-holandski Šel i austrijski OMV, dogovorile sa ruskim Gaspromom o izgradnji Sjevernog toka 2.

Time bi se, dodao je, isporuka gasa Sjevernim tokom koji povezuje Rusiju i Njemačku odvostručila, sa sadašnjih 55 milijardi kubika godišnje.

“Evropa će zbog toga biti zadovoljna, a mi ćemo preko Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske dobijati još skuplji gas od onog koji sada plaćamo. Toliko Evropa brine o nama”, kazao je Vuletić.

Srbija bi, poslje otkazivanja gasovoda Južni tok, jedino preko Turskog toka mogla da bude tranzitna zemlja za gas, što bi joj obezjedilo jeftiniji gas i ubiranje dodatnih prihoda od tranzitnih taksi od drugih zemalja korisnica tog energenta.

Turski tok je gasovod koji treba da se proteže od Rusije, ispod Crnog mora, do Turske, odnosno do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle bi mogao da bude produžen gasovodom Tesla ka jugoistočnoj Evropi, preko Srbije, Makedonije, Grčke i Mađarske do Austrije.

Prvobitno je bilo planirano da gasovod Turski tok bude zamjena za propali projekat Južni tok, da snabdjeva gasom potrošače u jugoistočnoj i centralnoj Evropi i da ima četiri linije, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti