Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusi popuštaju, Ukrajini jeftiniji gas 35 dolara

Rusi popuštaju, Ukrajini jeftiniji gas 35 dolara

MOSKVA, Direktori Gasproma i Naftogasa Ukrajine Aleksej Miler i Andrej Koboljev razmotrili su na današnjem sastanku pitanja pripreme za jesenje-zimski period.

Poslije sastanka, Miler je Tasu izjavio da bi cijena gasa u četvrtom tromjesečju mogla biti za 35 dolara niža nego u trećem kvartalu.
Miler i Korobljev su na radnom sastanku na neutralnoj teritoriji u prestonici Bjelorusije Minsku, razgovarali o neophodnosti da nastave saradnju i da evropskom tržištu obezbjede gas tokom predstojeće jeseni i zime.

Rusija je spremna da Ukrajini omogući kupovinu gasa po konkurentnoj cijeni, koja će biti niža od evropske za reverzibilnu isporuku, rekao je Miler agenciji Tas poslje sastanka.

On je precizirao da bi, zbog tendencije pada cijena nafte, i cijena gasa, koja je na osnovu ugovora vezana za cijenu nafte, bez popusta, u četvrtom tromjesečju mogla biti za 35 dolara niža nego u trećem kvartalu.

Kvartalno određivanje cijene je fiksirano ugovorom i nema nikakvih osnova da se mjenja princip obrazovanja cijena i takvih izmjena neće biti, naglasio je šef Gasproma.

On je ukazao i da punjenje ukrajinskih podzemnih skladišta gasa ide mnogo sporijim tempom nego prošle godine. Tada je do početka grejne sezone Naftogas pripremio 16,7 milijardi kubnih metara gasa u skladištima. Ovim tempom to se neće postići, upozorio je direktor Gasproma i objasnio da je za preostalo vrijeme potrebno upumpati 3,2 milijarde kubika ili još 25 odsto gasa koji je ove godine već uskladišten.

Miler je naglasio da je potrebno ubrzati tempo upumpavanja gasa jer je potrebna količina gasa u podzemnim skladištima obavezan uslov za pouzdano snabdjevanje ukrajinskih potrošača i za tranzit gasa u Evropu tokom predstojeće zime.

Ali, prema njemu, sva odgovornost za to pitanje leži na Naftogasu, “nećemo upumpuvati svoj gas u ukrajinska skladišta”, rekao je.

Naftogas Ukrajine je prestao da kupuje ruski gas 1. jula 2015. godine zbog nedostatka sredstava za njegovo plaćanje, podsjetio je Tas.

Agencija je prenjela i saopštenje Gasproma u kome se napominje da bi početkom septembra trebalo da bude održan sastanak o gasu između Rusije i Evropske komisije, a prije toga, 27. avgusta, EK će održati bilateralni sastanak sa ukrajinskim ministrom energetike i rudarstva Vladimirom Demčišinom. Na tom sastanku bi mogli da učestvuju i predstavnici vlade SAD, navodi ruska agencija.

Sljedeći trostrani sastanak o gasu Rusije, Ukrajine i EU mogao bi da se održi krajem septembra, naveo je Gasprom.

Evropska komisija je ruskim i ukrajinskim kolegama uputila dokument u kome je izložila osnovne tačke za koje je potrebna saglasnost, konkretno formulu za obrazovanje cijene sa popustom i minimalni obim kupovine gasa i njegovo finansiranje. Taj dokument će se razmatrati na bilateralnim sastancima, navedeno je u saopštenju. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti