Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas»Stratfor«: EU neće blokirati »Turski tok« čak ni zbog Ukrajine

»Stratfor«: EU neće blokirati »Turski tok« čak ni zbog Ukrajine

BRISEL, Gasovod “Turski tok” poboljšao bi energetsku bezbjednost Evrope, jer bi omogućio besprekidni protok prirodnog gasa kroz kontinent, pa zato Evropska komisija neće blokirati njegovu izgradnju, smatraju stručnjaci američke obavještajne agencije “Stratfor”.

Gasovod će takođe podstaći kompanije EU da investiraju u infrastrukturu u Jugoistočnoj Evropi, integrišući zemlje poput Rumunije i Bugarske, koje su trenutno u velikoj mjeri isključene od ostatka kontinenta.
Međutim, uprkos benefitima koje donosi, “Turski tok”, taj projekat takođe predstavlja i problem za Evropu.
“Obezbjeđujući alternativni put za protok ruskog prirodnog gasa ka Evropi, a koji zaobilazi Ukrajinu, ‘Turski tok’ daje Rusiji mogućnost da isključi Ukrajinu kao tranzitnu državu od velikog značaja”, ističe “Stratfor”.
„Kremlj će naći način da prekine snabdijevanje Ukrajine gasom bez isključivanja ostatak Evrope, što će pružiti mogućnost Moskvi da stekne prevlast nad Kijevom”, upozorava “Stratfor”.
Kao odgovor na ovo, Energetska zajednica Evropske unije u februaru je jasno iznijela planove koji će ubuduće uključivati Ukrajinu u sva evropska energetska tržišta.
“Iako Brisel neće podsticati ‘Turski tok’, vjerovatno je i da neće stajati na putu njegove izgradnje, sve dok se Rusija bude pridržavala trećeg energetskog paketa”, zaključuje se u izvještaju “Stratfora”. Sputnjik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti