Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Naftogas" traži od "Gasproma" avans za tranzit gasa

“Naftogas” traži od “Gasproma” avans za tranzit gasa

KIJEV, Ukrajinska kompanija “Naftogas” predložila je ruskoj kompaniji “Gasprom” da se plaćanje za tranzit gasa obavlja po avansnom sistemu koji je bio primjenjivan do 2013. godine.

“Ukrajinska kompanija je predložila da joj `Gasprom` plati avans za tranzit gasa u Evropu, a od tih sredstava ona bi napunila podzemna skladišta gasa”, piše današnji Komersant.

Pošto u Evropi nije našla nekog ko bi finansirao kupovinu gasa od “Gasproma”, Ukrajina se obratila direktno ruskoj kompaniji.

Prijedlog “Naftogasa” je da “Gasprom” avansno plati “Naftogasu” za tranzit gasa u Evropu, a da ukrajinska strana tim parama plati Rusima punjenje sopstvenih skladišta, piše list “Komersant”.

Prema ocjeni analitičara, za punjenje skladišta Kijevu potrebno je 750 miliona dolara, što odgovara cijeni tranzita za četiri mjeseca.

O ovom pitanju razgovarali su 21. avgusta šefovi kompanija “Gasprom” Aleksej Miler i “Naftogasa” Andrej Koboljev.

To su bili prvi bilateralni razgovori od maja 2014. godine. Od tada su se sretali samo u okviru trostranih pregovora uz učešće EU.

Izvor “Komersanta” kaže da Ukrajina nije uspjela da nađe u Evropi finansijera za punjenje skladišta gasa za zimu, iako je pregovarala sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, Svjetskom bankom i Međunarodnom finansijskom korporacijom o kreditima na ukupno milijardu dolara, ali bezuspješno.

Isti izvor navodi da će odluku o davanju avansa “Naftogasu” donijeti više rukovodstvo Rusije.

Potrebne količine gasa u ukrajinskim skladištima su oko 19 milijardi metara kubnih, a sada ima 13,9 milijardi metara kubnih.

Na sastanku u petak, 21. avgusta, rečeno je i da bi cijena gasa u četvrtom tromjesečju mogla biti za 35 dolara niža nego u trećem kvartalu, usljed pada svjetske cijene nafte, za koju je na osnovu ugovora vezana i cijena gasa.

Ukrajina je 1. jula prestala da kupuje gas od Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti