Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPuštena u rad mini hidroelektrana "Zapeće"

Puštena u rad mini hidroelektrana “Zapeće”

KNEŽEVO, Mini hidroelektranu “Zapeće” na rijeci Ugar svečano su danas pustili u rad ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, član uprave austrijske energetske grupe “Kelag” Armin Virsma i direktor kompanije “Interenerga” iz Ljubljane Anton Papež.

Vrijednost investicije je 14 miliona evra, a planirana godišnja proizvodnja ove mini hidroelektrane je 14 gigavat-časova. Mini hidroelektrana instalisane je snage oko četiri megavata.

Đokić je istakao da ovaj energetski objekat ima veliki značaj za Republiku Srpsku jer povećava energetsku sposobnost proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

“U Srpskoj su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodijeljene za izgradnju energetskih objekata, a najvećim dijelom su to hidrocentrale, od kojih su tri velike. Trenutno se radi na 14 projekata”, rekao je Đokić novinarima u Kneževu.

On je dodao da je austrijska firma “Kelag” sa svojom članicom “Interenerga” do sada u Srpsku u izgradnju dva ovakva objekta investirala oko 50 miliona KM, te da je u toku i izgradnja treće hidroelektrane “Medna” na rijeci Sani koja će biti 5,1 megavat instalisane snage, a čiji se završetak izgradnje očekuje početkom 2017. godine.

“Ukupna vrijednost tih investicija biće oko 100 miliona KM”, naglasio je Đokić i dodao da je kompanija “Kelag” važan partner Vlade Republike Srpske sa kojom su potpisali ugovor o produženju saradnje na još dvije godine.

On je ponovio da je za Srpsku veoma značajno da nastavi sa izgradnjom ovakvih objekata i da sektor energetike bude najvažniji generator razvoja Republike, što se može postići i izgradnjom velikih energetskih objekata kao što je Termoelektrana /TE/ “Stanari” koja će krajem godine biti puštena u probni rad.

“Vlada je odlučna u namjeri da se pokrene aktivnost na izgradnji TE `Gacko dva`, odranije su započete aktivnosti na izgradnji TE `Ugljevik tri`, a u sektoru hidroenergije gradimo hidroelektranu `Dabar` i slijedi izgradnja hidrocentrale `Buk Bijela` na Drini”, podsjetio je Đokić.

On je naglasio da je važno da se u narednom periodu radi i na izgradnji vjetroelektrana, a jedan takav projekat je i vjetropark “Trusina” u Nevesinju koji će imati 49 megavata instalisane snage vjetroenergije, čije se puštanje u rad očekuje 2017. godine.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana biće dodijeljena i koncesija za izgradnju vjetroelektrane “Hrgud” od 48 megavata instalisane snage, a koju će graditi “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Đokić je istakao važnost saradnje sa inostranim, ali i domaćim investitorima, naglašavajući značaj “Elektroprivrede” koja bi trebalo da bude nosilac izgradnje velikih, ali i malih objekata.

On je naveo da je ukupna industrijska proizvodnja u Srpskoj u odnosu na isti period lani porasla za 4,6 odsto, te da u sektoru energetike povećanje proizvodnje iznosi pet odsto.

“Republika Srpska je politička zajednica koja je u stanju da vodi teške i složene pregovore, da preuzima obaveze i da ih izvršava i to je najpouzdaniji znak sigurnosti svakog partnera koji sa nama sarađuje”, zaključio je Đokić.

Otvaranju male hidroelektrane “Zapeće” prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasadori Austrije i Slovenije, kao i drugi gosti. Srna

1 KOMENTAR

  1. E moj ministre Đokiću. O čemu ti pričaš. Ko će da vam gradi Buk Bijelu. Niko. Lažete narod sa tom informacijom već deset godina. Ko će da vam gradi HE na srednjoj Drini. Možda italijani (SECI) koj su zbog afere oko toga svi po italijanskim zatvorima. Koliko ste MHE izgradili od tih silnih oko 150 koncsija koje ste dodelili prije desetak godina. Evo kako vi dodeljujete koncesijehttp://www.etrafika.net/?s=vlada+rs+dala+koncesiju+za+losiju+ponudu. Pitaj svog prethodnika ko je i koliko uzeo za dodeljivanje koncesije za MHE “Medna” na reci Sani. Ne brini sve se zna i “OZNA sve dozna”. Najbolji primer kako vi dodeljujete koncesije je upravo onaj sa dodelom koncesije za MHE “Medoš” na reci Drinjači. SKANDALOZNO.Nste ni svesni koliko će vas to koštati. O slučaju je upoznata direktno Mogerini pošto su investitori koje ste izradili na tenderu Italijani. Žena ima sve informacije a u bliskim je poslovnim odnosima sa italijanima koje ste izigrali. Čeaka vas Sanaderova sudbina, samo polako.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti