Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Savjet ministara BiH nanosi štetu Srpskoj

Đokić: Savjet ministara BiH nanosi štetu Srpskoj

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je nedopustivo da Savjet ministara BiH kreira politike u sektoru energetike i nanosi štetu Srpskoj.

Đokić je podsjetio da su politike koje se odnose na sektor energetike u nadležnosti entiteta, odnosno da je sve precizirano ustavima entiteta i Ustavom BiH.

“Savjet ministara BiH može da radi na koordinaciji entitetskih politika, a ne da ih kreira. Upozoravamo predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da o tome vode računa”, rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da je Republika Srpska veoma zabrinuta zbog stavova direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača da BiH treba uvesti sankcije jer nije izvršila obaveze iz trećeg energetskog paketa.

“To ne odražava činjenično stanje i veoma smo zabrinuti zbog takvog stava koji se čuje od predstavnika međunarodne zajednice i organizacija. Zabrinjava i to što predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH mirno komentarišu mogućnost uvođenja sankcija, kao da su spremni da ih prihvate”, dodao je Đokić.

On je naglasio da su BiH i Republika Srpska potpisale Sporazum o osnivanju Energetske zajednice u okviru koje sprovode njene politike, smjernice i standarde.

“Republika Srpska je u ovoj oblasti izvršila sve obaveze. Donijeli smo Strategiju razvoja sektora energetike do 2030. godine, a Federacija BiH nije”, kaže Đokić i napominje da je Srpska Zakonom o gasu uredila pitanje gasa, te da će ove godine donijeti novi zakon u ovoj oblasti, čime će obuhvatiti smjernice energetske zajednice.

On je napomenuo da je Srpska protiv onoga što neki žele da ostvare posredstvom Savjeta ministara BiH, odnosno da bude formirana nova regulatorna agencija za gas na nivou BiH.

“To bi bila još jedna u nizu suvišnih institucija na nivou BiH, a za tako nešto nema stvarne nadležnosti. Predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH olako su podržali incijativu o priključivanju BiH jadransko-jonskom gasovodu”, rekao je Đokić.

On je ocijenio da bi sankcijama u sektoru energetike bio zabranjen promet električne energije van teritorije Srpske i BiH, što bi pogodilo sve elektroprivrede.

Đokić je naveo da se trećim energetskim paktom želi u BiH sprovoditi klasična politika, kojom bi se dovelo do devalviranja i promjena ustavnog sistema.

“Politika energetske zajednice Evrope kaže da njihovi stavovi mogu biti važniji od nekih zakona u određenoj zemlji, ali da ne mogu biti bitniji od Ustava”, zaključio je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti