Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte se stabilizovala iznad 50 dolara

Cijene nafte se stabilizovala iznad 50 dolara

LONDON, Cijene barela nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 50 dolara, budući da je optimizam na tržištima akcija neutralisao uticaj povećanih zaliha nafte u SAD-u i jačeg dolara.
Na londonskom tržištu cijena barela ostala je skoro na istom nivou u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,35 dolara. Nije bilo značajnijih promjena u cijeni ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 46,23 dolara.
Kineska tržišta su juče zatvorena zbog praznika, što je donjelo predah od razočaravajućih vijesti s potencijalnim negativnim uticajem po potražnju za naftom. Berzanski indeksi u Evropi i Aziji porasli su i pružili podršku cijenama nafte.
Tržište se smiruje nakon ekstremnih oscilacija, zaključuje Olivier Jakob iz švajcarskog Petromatrixa, dodajući da praznici u najvećim potrošačima Kini i SAD-u prigušuju apetit za rizičnim ulaganjima. „Vjerovatno počinjemo da se stabilizujemo“ nakon nekoliko dana oštrih skokova cijena, primjetio je Jakob.
Na američkom tržištu cijene u tri radna dana do zatvaranja u ponedjeljak poskočile su čak 27,5 odsto, najsnažnije od avgusta 1990., nakon što su početkom prošle sedmice potonule na najniži nivo u šest i po godina od 37,75 dolara za barel, podsjeća Reuters.
Velike amplitude zabilježene su i na londonskom tržištu, uz skok cijena u posljednjoj sedmici avgusta za 28 odsto i kratkotrajno klizanje u srijedu na samo 47,74 dolara za barel.
U fokusu neočekivani skok zaliha u SAD
Juče je u fokusu bio i neočekivani skok zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za čak 4,7 miliona barela, najviše od aprila, pokazuju službeni podaci američke vlade. Analitičari su očekivali da se nivo zaliha neće znatnije mjenjati.
Snažniji dolar takođe pritiska cijene nafte, budući da roba sa cijenama izraženim u američkoj valuti poskupljuje za imatelje ostalih valuta, što prigušuje potražnju.
Opreznost se sada preusmjerava na nove podatke iz američke ekonomije, naročito izvještaj o zapošljavanju koji će biti objavljen danas.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici juče objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u sredu iznosila 45,53 dolara, što znači da je pala 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti