Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropske firme rade na razvoju Sjevernog toka dva

Evropske firme rade na razvoju Sjevernog toka dva

MOSKVA, Austrijska energetska kompanija OMV i nemački Vinteršal (Wintershall) učestvuju u projektu razvoja sibirskog nalazišta gasa Ačimov i pridružiće se proširenje gasovoda Sjeverni tok, proizilazi iz sporazuma koji su te dvije kompanije potpisale danas za vrijeme Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi danas ruska agencija TAS.

Ruska agencija piše da je sporazum potpisan uprkos zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog njenih aktivnosti na istoku Ukrajine.
Austrijski OMV i njemački Vinteršal, ćerka-firma njemačkog BASF-a, dobiće svaki po 10 odsto udjela u projektu Sjeverni tok dva, prenosi agencija. Sjeverni tok prenosi gas iz Rusije ispod Baltičkog mora za Evropu.
U okviru sporazuma o razmeni udjela, austrijski OMV dobiće 24,98 odsto udjela u projektu razvoja blokova IV i V u nalazištu Ačimov, na naftnom polju Urengoj na sjeveru Sibira. Ruski Gasprom je naveo da još nisu odlučili šta će oni dobiti u razmjeni.

Na ekonomskom forumu u Vladivostoku Gasprom je najavio da će obnoviti sporazum o razmjeni udjela sa BASF-om iz 2013. godine. Prema tom sporazumu Gasprom će dobiti do 100 odsto udjela u zajedničkim kompanijama za trgovinu i skladištenje gasa u Evropi WINGAS, WIEH i WIEE i pedeset odsto udjela u kompaniji WINZ koja istražuje i eksploatiše energente u Sjevernom moru.

Vinteršal i OMV će dobiti po 25,01 odsto u projektu Urengoj, a planira se da se sporazum zaključi do kraja 2015. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti