Nedjelja 25. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta opet pala, ključne vijesti iz SAD

Nafta opet pala, ključne vijesti iz SAD

NJUJORK, Cijene nafte su danas u Aziji opet pale u očekivanju objavljivanja američkog izvještaja o zapošljavanju u avgustu.

Taj izvještaj bi, kako ocijenjuju analitičari, mogao odrediti vremenski period podizanja kamatnih stopa Feda.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 55 centi, na 46,2 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” pala za 62 centa, na 50,06 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Budući da Fed pomno prati podatke o zapošljavanju kako bi izmjerio snagu privrede, podaci o zapošljavanju bi trebalo da budu od ključnog značaja”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Prema njegovim riječima, ako podaci budu niži od očekivanja, to će značiti podizanje kamatne stope u decembru.

Podizanje kamatne stope će vjerovatno ojačati dolar, što će učiniti da nafta izražena u toj valuti postane skuplja za kupce koji koriste slabije valute, umanjujući tako tražnju i dovodeći do pada cijena, ocijenjuje Frans pres.

Prema riječima Anga, nafta je dobila određeni podsticaj nakon što je Evropska centralna banka (ECB) juče nagovijestila mogućnost proširenja programa monetarnih stimulusa, ako za to bude bilo potrebe.

Banka je, takođe, snizila projekciju privrednog rasta i inflacije u evrozoni za 2015-2017. godine, usljed rizika koji prijete zbog nižih cijena nafte i usporavanja privrednog rasta Kine. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti