Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: BiH pasivna strana u sporu

Đokić: BiH pasivna strana u sporu

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić tvrdi da je BiH, a ne Republika Srpska, pasivna strana u arbitražnom sporu između Elektroprivrede Slovenije i Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik”.

Đokić smatra da je na Pravobranilaštvu BiH da odreaguje na obaveze koje ima u vezi sa ovim sporom.

On je rekao da je dio obaveza i na RiTE “Ugljevik”, koja je spremna da izvrši svoju ulogu u sporu.

Đokić je podsjetio da je Elektroprivreda Slovenije u tužbenom zahtjevu tražila nadoknadu štete od oko 700 miliona evra, te da u ranijim sudskim sporovima pred pravosuđem BiH nije smatrana oštećenom stranom.

Spor protiv BiH vodi Elektroprivreda Slovenije u vezi sa njihovim prijeratnim ulaganjima u izgradnju RiTE “Ugljevik”, a tužba je podnesena u junu prošle godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u Vašingtonu.

Slovenija je 1981. godine investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju TE “Ugljevik”, koja je počela sa radom 1985. godine.

Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovno isporučivati proizvedenu električnu energiju u skladu sa visinom uloženih sredstava u njenu izgradnju.

Tako je i bilo sve do početka ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kada je isporuka prekinuta, dok je u toku ratnih sukoba usljed bombardovanja uništena trafo-stanica u Hrvatskoj, preko koje je struja isporučivana Sloveniji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti