Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMemorandum o saradnji za izgradnju TE "Gacko dva"

Memorandum o saradnji za izgradnju TE “Gacko dva”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić potpisao je u ime Vlade Republike Srpske sa potpredsjednikom kineske kompanije “Dongfang elektrik korporejšen limited” Đićao Hanom Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ “Gacko dva”.

Đokić je rekao da ova kineska kompanija ima pozitivno iskustvo na projektima u Srpskoj, odnosno u realizaciji izgradnje Termoelektrane “Stanari”, koja bi u decembru trebalo da bude puštena u probni rad, a od maja sljedeće godine da snabdijeva potrošače električnom energijom.

Napominjući da se potpisani memorandum odnosi na spremnost na saradnju, nakon čega tek slijede ostale zakonske procedure u vezi sa izborom izvođača radova, Đokić je izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija biti i izvođač radova na izgradnji Termoelektrane “Gacko dva”.

Prema njegovim riječima, najvažnija komponenta sporazuma o izgradnji biće uslovi za finansiranje.

“Postoji spremnost kineske strane da obezbijedi sredstva za realizaciju ovog projekta na kreditnoj osnovi po uslovima koji bi bili veoma prihvatljivi za `Elektroprivredu Republike Srpske` kao nosioca aktivnosti”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

On je naveo da bi novi blok Termoelektrane trebalo da ima kapacitet od 300 do 350 megavata instalisane snage, te da postoje dovoljne količine uglja, što je glavna pretpostavka za izgradnju drugog bloka.

Đokić je naglasio da je Vlada Republike Srpske odlučna u namjeri da realizuje projekte izgradnje velikih energetskih objekata, a da nosilac aktivnosti bude “Elektroprivreda” sa svojim zavisnim preduzećima.

On je istakao da Srpska ima prostora da narednih godina gradi nove termoenergetske objekte, te podsjetio da je mnogo toga već urađeno u sektoru energetike proteklih godina, poput TE “Stanari” kojom je Srpska postala jedina republika u regionu koja će nakon rata dobiti veliki energetski objekat.

Potpredsjednik “Dongfang elektrik korporejšen limited” Đićao Han rekao je da ova kompanija ima iskustvo u izgradnji energetskih objekata i većeg kapaciteta od 350 megavata, te da trenutno u više od 40 zemalja realizuju projekte.

“Do sada smo imali veoma uspješnu saradnju sa Republikom Srpskom na izgradnji Termoelektrane `Stanari`. Srdačno se zahvaljujem Vladi Republike Srpske, predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i građanima Srpske za podršku”, rekao je Han.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić koja je istakla da će investitor biti zavisno preduzeće Rudnik i Termoelektrana “Gacko” koje je već u postupku izbora konsultanta za izradu studije izvodljivosti.

Ona je navela da su zahtjevi investitora izgradnja bloka sa visokim stepenom iskoristivosti energenta i visokim ekološkim standardima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti