Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOpštine u Srbiji zainteresovane za toplanu na bio-masu

Opštine u Srbiji zainteresovane za toplanu na bio-masu

GRADIŠKA, Predstavnici više opština, toplana i šumskih gazdinstava iz Srbije i njemačke nevladine organizacije GIZ Srbija posjetili su danas preduzeće “IEE Tolana” iz Gradiške, gdje su im predstavljeni primjeri dobre prakse korištenja bio-mase kao energenta za grijanje.

Gradišku toplanu posjetili su predstavnici opština i toplana Priboj, Prijepolje, Novi Pazar, Bajina Bašta i Bečej, te predstavnici generalne direkcije “Srbija šume” i šumskih gazdinstava iz Kruševca, Loznice i Prijepolja.

Predsjednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić rekao je da toplana u ovoj opštini koristi mazut za zagrijavanje, te da zbog problema koji je nedavno imala i Gradiška, skupog energenta, ima namjeru da sa mazuta pređu na drvnu bio-masu.

On je istakao da Priboj namjerava da uskoro relizuje projekat sličan kao u Gradišci, zbog čega je treći put posjetio preduzeće “IEE Toplana”.

“Toplana u Gradišci je odličan primjer kako svi u regionu mogu da riješe problem prelaska toplana sa mazuta na bio-masu, mnogo jeftinije nego u razvijenim evropskim zemljama. U Priboj su dolazili investitori i proizvođači kotlova iz Njemačke, Austrije i Finske i cijena njihovih postrojenja su dva do tri puta skuplja nego `Toplane` u Gradišci”, naveo je Vasilić.

Predstavnik njemačke organizacije GIZ Srbija Milan Zelović rekao je da je za njihov program za razvoj bioenergije veoma bitno da u regionu postoji jedan projekat toplane na bio-masu.

“Na predstavnike opština iz Srbije toplana u Gradišci ostavila je pozitivan utisak, jer mnogo je drugačije kada se pokažu toplane u Njemačkoj i Austriji i toplane na bio-masu koje funkcionišu na ovim prostorima”, dodao je Zelović.

Direktor preduzeća “IEE Toplana” Dragiša Zečević istakao je da je posjeta predstavnika opština i toplana iz Srbije i zainteresovanost za projekat toplane na bio-masu još jedan dokaz uspješnosti sistema grijanja u Gradišci.

On je naveo da je sve spremno za početak sezone grijanja, te naglasio da je sav energent za rad toplane nabavljen na području gradiške opštine.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je Gradiška nekada bila poznata po Mesnoj industriji “Levita” i PIK-u “Mladen Stojanović”, a sada bi po projektu Toplane na bio-masu mogla postati poznata u širem regionu.

On je izrazio zadovoljstvo što je tolana iskoristila ljetni period za remont kotlova, toplovodne mreže i nabavku energenata.

“Polovina potrebne drvene bio-mase za sezonu grijanja je nabavljena u situaciji kada većina toplana u regionu ima velike poteškoće sa nabavkom mazuta”, naglasio je Latinović.

On je istakao da, zahvaljujuću relizaciji projekata Toplane na bio-masu umjesto gubitaka od milion maraka godišnje, Gradiška sada ima 100.000 KM budžetskih prihoda po osnovu koncesije i korištenja sistema grijanja grada.

Nakon posjete postrojenju Toplane, Latinović je organizovao prijem za goste iz Srbije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti