Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Gasprom" prodao preko milijardu kubika gasa na aukciji

“Gasprom” prodao preko milijardu kubika gasa na aukciji

SANKT PETERBURG, Kompanija “Gasprom eksport” prodala je više od milijardu kubnih metara gasa na prvoj aukciji gasa organizovanoj za potrebe snabdijevanja Evrope, saopšteno je danas iz te kompanije.

Uspješno je završena prva aukcija gasa, koju su od 7. do 10. septembra vodile kompanije “Gasprom” i “Gasprom-eksport”, a sklopljeno je više od 40 dogovora sa 15 klijenata za više od milijardu kubnih metara gasa.

To je više od jedne trećine količine koju je kompanija inicijalno ponudila, navode ruski mediji.

Kupcima je bilo ponuđeno 3,24 milijarde kubnih metara gasa.

“Zadovoljni smo rezultatima aukcije. Uspjeli smo da prodamo dodatne količine gasa na svom najznačajnijem njemačkom pravcu, zaradili dodatni prihod i stekli dragocjeno iskustvo,” rekao je zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev.

Ispostavilo se da su cijene na aukciji veće od dugoročnih ugovornih cijena gasa, vezanih za cijenu nafte kompanije “Gasprom eksport” za narednu zimu /oktobar 2015. – mart 2016./ u centralnoj i sjevernoj Evropi, uključujući Njemačku.

Osim toga, cijene na aukciji bile su više od dogovorenih cijena na evropskim gasnim čvorištima.

“`Gasprom` je uspješno ostvario cilj da testira novi mehanizam prodaje na evropskom tržištu. Sada ćemo ocijeniti rezultate i vidjeti da li ovu praksu treba primjenjivati na redovnoj osnovi na drugim rutama snabdijevanja i sa ostalim proizvodima”, rekla je generalni direktor “Gasprom” eksporta Elena Burmistrova.

Tokom četvorodnevne aukcije održana su tri kruga nadmetanja. U svakom krugu kupci su dobili informacije o broju trenutno dostupnih količina i najnižoj cijeni.

Predviđeno je bilo da kupci daju svoje ponude koje uključuju cijenu, željenu količinu i odabrani proizvod.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti