Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIskazan interes za ulaganja u energetske projekte

Iskazan interes za ulaganja u energetske projekte

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić predstavio je danas u Češkoj mogućnosti ulaganja u Srpsku, naglasivši poseban interes za realizaciju kapitalnog projekta četiri hidroelektrane na donjem toku rijeke Drine, ali i druge projekte iz resorne nadležnosti ovog ministarstva.

On je na sastanku u Ministarstvu industrije i trgovine Češke sa direktorom za spoljne poslove Martinom Pospišilom, direktorom za Istočnu Evropu Jozom Lubošem i savjetnikom ministra za oblast energetike Zdenjekom Danielovskim razgovarao o mogućnostima intenziviranja privredne saradnje Srpske i Češke.

Pospišil je istakao da je Republika Srpska dobra destinacija za investicije, posebno u oblasti energetike i da je uvjeren da će saradnja biti dodatno intenzivirana nakon ove posjete ministra Đokića.

Đokić je, u sklopu dvodnevnog boravka u Češkoj, posjetio i češko-američku kompaniju “Mavel” iz Benešova, koja je iskazala interes za ulaganja u energetske projekte na donjem toku rijeke Drine, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

“Realizacija projekta izgradnje hidroelektrana na donjem toku rijeke Drine je projekat od strateške važnosti i za Republiku Srpsku jer on, sem što povećava energetski bilans Srpske, ima brojne efekte u oblastima privrede, saobraćaja, regulisanja toka Drine, kao i niza drugih djelatnosti”, rekao je Đokić i dodao da bi aktivnosti bile od posebnog značaja za građevinsku industriju i domaće firme koje bi u najvećoj mjeri obavljale tu vrstu radova.

On je istakao da je zbog svog iskustva u preko 200 hidroenergetskih projekata širom svijeta kompanija “Mavel” dobrodošla u Republiku Srpsku, ne samo kao isporučilac turbina i elektro-mehaničke opreme, već i kao partner koji bi mogao da prenese svoja bogata iskustva u realizaciji svih faza ovakvih projekata.

Đokić je razgovarao i sa predsjednikom za inostrane poslove Privredne komore Češke Iljom Mazanekom i direktorom Jirđi Hanalom o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku.

“U posljednje dvije decenije učinjeni su značajni napori da se izgradi nova politička realnost i stabilnost Republike Srpske zasnovana na Dejtonskom sporazumu i to danas čini osnovu za jačanje ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srpske”, rekao je Đokić, naglašavajući da u Srpskoj postoji značajan investicioni potencijal za češke kompanije.

Predsjednik odjeljenja Privredne komore za inostrane poslove Ilja Mazanek izrazio je zadovoljstvo zbog posjete ministra Đokića, ističući da postoji interes čeških kompanija za nastup u privrednom ambijentu Republike Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti