Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNajsavremenije odlagalište pepela u regiji

Najsavremenije odlagalište pepela u regiji

STANARI, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je odlagalište za deponovanje čvrstih ostataka od sagorijevanja uglja u Termoelektrani /TE/ “Stanari” najsavremenije u regiji, u čiju izgradnju je uloženo oko 5.000.000 evra.

Tokom posjete odlagalištu, Golićeva je rekla novinarima da je resorno ministarstvo krajem jula donijelo novo rješenje o vanrednoj reviziji ekološke dozvole za postrojenje RiTE “Stanari”, zbog usklađivanja propisa LCP direktive o smanjenju štetnih emisija u vazduhu sa propisima Energetske zajednice sa sjedištem u Beču koji su sada stroži za investitora.

Golićeva je po dolasku na gradilište termoenergetskog objekta navela da postrojenje dalekovoda TE od jula ima upotrebnu dozvolu.

“Investitor treba da se obrati ministarstvu sa zahtjevom za tehnički prijem termoenergetskog objekta, čiji probni rad počinje krajem ove godine”, napomenula je Golićeva i podsjetila da je investitor uložio 500.000.000 evra u cijelu termoenergetsku operativu RiTE “Stanari”.

Ona je navela da je kineski investitor angažovao i mehanizaciju da se uredi korito lokalne rječice Ostružnje u namjeri da se spriječe pojave poplava.

Golićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da je na radovima angažovana i domaća operativa u segmentima koji mogu udovoljiti projektnom zadatku.

“Investitor je zatekao 255 radnika. Trenutno je stalno zaposleno 606, a po pokretanju proizvodnje u Termoelektrani će raditi do 900 radnika”, rekla je Golićeva.

Golićeva je podsjetila da su RiTe “Stanari” za 2014. godinu uplatili 1.400.000 KM na ime koncesionih naknada u budžet Republike Srpske, što sa ostalim obavezama kao porezi i doprinosi, ukupno iznosi oko 7.000.000 KM.

Direktor Sektora za investicije EFTa grupe Zlatan Matko rekao je da se odlagalište pepela prostire na oko dva hektara površine, a kompletno završen koštaće oko 5.000.000 KM.

“Smještajni kapacitet je za od sedam do deset godina rada, u zavisnosti od upotrebe. Pepeo se može koristiti u industriji cementa, u putogradnji, ali je odlagalište dimenzionisano kao da se gram neće prodati, te da se sve ovdje smjesti”, rekao je Matko.

Matko je naveo da se od ukupnih količina uglja na pepeo odnosi do sedam odsto, a TE godišnje koristi oko 2.000.000 tona uglja.

Prema njegovim riječima, pepeo će se na odlagalište dovoziti kamionima za koje je izgrađena i praonica, da se pepeo ne bi nanosio na put.

Tehnički direktor Termoelektrane “Stanari” Savo Mirković rekao je da su montažni radovi na objektu u završnoj fazi, u toku su funkcionalne probe pojedinih postrojenja, a probno puštanje i sinhronizacija očekuju se već u decembru.

Glavni direktor na izgradnji Termoelektrane Ming – Še Hu rekao je da će radovi na izgradnji biti dovršeni do septembra naredne godine.

Hu očekuje da će Termoelektrana “Stanari” započeti probni rad krajem godine, a već u aprilu će početi sa radom, s obzirom na to da se poslovi obavljaju ubrzanom dinamikom tako da će biti izgrađana šest mjesci prije predviđenog roka.

On je zahvalio za podršku lokalnim podizvođačima, institucijama i medijima.

Termoelektrana u “Stanarima” biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Pod nazivom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom Firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će upošljavati oko 900 radnika. To će biti prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti