Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Turski tok" čeka novu tursku Vladu

“Turski tok” čeka novu tursku Vladu

MOSKVA, Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je da ne očekuje potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Turskom o izgradnji gasovoda Turski tok prije formiranja nove vlade u Ankari.
Novak je na marginama Istočnog ekonomskog foruma podsjetio da su parelamentarni izbori u Turskoj zakazani za 1. novembar i da sporazum o Turskom toku ne očekuje prije formiranja nove turske vlade, prenose Ria novosti.
Zamjenik predsjednika Gasproma, Aleksandar Medvedev, potvrdio je da Turski tok neće proraditi kako je planirano, krajem 2016. godine.
“Zbog toga što izgradnja gasovoda nije počela kada je predviđeno, nema riječi o puštanju gasa (gasovodom Turski tok) u decembru 2016”, rekao je Medvedev, navela je agencija.
Ria podsjeća da je prvobitno bilo planirano da međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok bude potpisan za četiri cjevovoda, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, ali da su se, prema pisanju medija, dvije strane dogovorile da prvo bude izgrađen samo jedan cjevovod za tursko tržište kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti