Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene goriva ponovo u padu

Cijene goriva ponovo u padu

ZAGREB, Nakon snažnog rasta cijena goriva prošle sedmice, jutros je litra evrosupera 95, ali i litra evrodizelau Hrvatskoj jeftinija za šest lipa /0.007 evra/.

Cijena evrosupera 95 sada se kreće oko 9,22 kune /1.22 evra/ , dok se litra evrodizela prodaje između 8,59 i 8,62 kune, zavisno od kompanije, javljaju hrvatski mediji.

Cijena autogasa u Hrvatskoj petu sedmicu za redom raste. Litra autoplina poskupila je za devet lipa /0.011 evra/ i prodaje se za 3,90 kuna /0.51 evra/ što je najviša cijena u posljednja skoro četiri mjeseca.
U posljednjih pet sedmica cijena autogasa skočila je ukupno 39 lipa /0.05 evra/, čime je rezervoar od 50 litara poskupio ukupno 19,5 kuna /2.58 evra/.
Gasni centar Zagreb jedan je od jeftinijih sa cijenom od 3,67 kuna /0,48 evra/.

Promatra li se stanje na svjetskim tržištima sirove nafte, barel se kreće oko 48 dolara, što znači da u posljednje dvije sedmice skoro konstantno pada. Istovremeno, prosječni kurs dolara i kune prošle je sedmicemalo porastao, ali od početka ove sedmice pada.

Ukoliko se nastavi ovaj trend kretanja dolara i kune te blagog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, pod uslovom da se taj trend odrazi i na Mediteransko tržište, moglo bi se dogoditi da i naredne sedmice cijene goriva padnu.

Prošle je sedmice, nakon sedam sedmica neprekidnog pada cijena goriva u Hrvatskoj, došlo do porasta cijena goriva i to za 29 lipa /0.03 evra/ litra evrosupera 95 poskupio za čak 35 lipa /0.04 evra/ po litri dizea.

Uzrok drastičnog poskupljenja, objasnili su iz Lukoila, je snažan porast cijena dizelskog goriva i motornih benzina na mediteranskoj berzi za oko 40 dolara po toni u odnosu na sedmicu kojoj je prethodio prošlome te porast kursa dolara prema kuni.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti