Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija: Ne damo više popust Ukrajini

Rusija: Ne damo više popust Ukrajini

MOSKVA, Neće biti dodatnog popusta na cijenu gasa za Ukrajinu za zimski period, izjavio je ruski ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

Prema njegovim riječima, ranije je sa Evropskom komisijom (EK) bila dogovorena formula za određivanje cijene gasa za Ukrajinu, pa dodatnog popusta na cijenu neće biti, prenosi Tas.
Agencija podsjeća da je cijena ruskog gasa za četvrti kvartal ove i prvo tromjesečje iduće godine utvrđena na 250 dolara za hiljadu kubnih metara gasa i da je, poslije nedavnih dvostranih pregovora sa EK u Beču, ruski ministar eneretike rekao da popusta na cijenu gasa za Ukrajinu možda i ne bude ako se ona dogovara u trenutku isporuke gasa. Tada bi cijena bila na nivou evropskih, ili na nivou cijene koju plaća Poljska.

Izjava Novaka usljedila je dan pošto je ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin rekao da je za Ukrajinu prihvatljiva cijena od 220 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

“Spremni smo da platimo tržišnu cijenu, a 250 dolara minus 30 dolara je cijena koju bi naši potrošači pozitivno ocijenili”, izjavio je on. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti