Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrijedlog za pojeftinjenje gasa za više od 15 odsto

Prijedlog za pojeftinjenje gasa za više od 15 odsto

SARAJEVO, Generalni direktor “BH-gasa” Mirza Sendijarević najavio je da će Nadzorni odbor te kompanije uskoro predložiti Vladi Federacije BiH /FBiH/ pojeftinjenje gasa za više od 15 odsto.

“BH-gas je je riješio decenijski problem sa mađarskim transporterom gasa FGSZ, čime su značajno smanjeni transportni troškovi i postignuta bezbjednost snabdijevanja kroz Mađarsku. Na ovaj način stvorene su pretpostavke za sniženje cijene gasa”, rekao je Sendijarević za portal “Kliks”.

On je istakao da je Nadzorni odbor “BH-gasa” usvojio prijedlog uprave preduzeća za korekciju cijena za distributivne kompanije, pa će prijedlog biti upućen ka nadležni ministarstvima, a Vlada FBiH će dati konačan stav o korekciji cijene za distributivne kompanije.

“Cijena za industrijske potrošače, koja je nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora `BH-gasa` korigovana je u nekoliko navrata ove godine”, rekao je Sendijarević.

Prema njegovom mišljenju, da bi potrošači u Kantonu Sarajevo imali iste uslove kao ostali potrošači u BiH, neophodno je i da “Sarajevogas” preduzme određene aktivnosti, a prije svega da izmiri što veći dio obaveza prema “BH-gasu” za uredno isporučeni gas.

“Smanjenje duga `Sarajevogasa` prema `BH-gasu` je neophodno, jer će to omogućiti da `BH-gas` uredno izmiruje svoje obaveze prema `Gasprom eksportu` iz Rusije, što je preduslov bezbjednosti snabdjevanja gasom cijele BiH. Ujedno očekujemo da će se nastaviti sa aktivnostima potpunog rješavanja ovog problema”, naglasio je Sendijarević. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti