Utorak 5. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUprkos dugu, preduzeće stabilno

Uprkos dugu, preduzeće stabilno

GACKO, Rukovodstvo Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ Gacko pozvalo je danas Vladu Republike Srpske, resornog ministra i “Elektroprivredu” da se uključe u rješavanje problema u ovom privrednom subjektu.

Menadžment RiTe Gacko je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da je jedan od glavnih uzroka problema niska proizvodna cijena električne enrgije u ovom preduzeću od 6,93 feninga koja je najniža u regionu i ocijenio da su oni savjesno i odgovorno radili svoj posao, a ukoliko neko misli drugačije da nemaju ništa protiv da budu i smijenjeni.

Predstavnici uprave RiTE naveli su da je preduzeće stabilno, uprkos dugu koji iznosi 40 miliona KM, i da je ostvarena proizvodnja od početka godine preko 90 odsto, te da se očekuje da godišnji plan proizvodnje bude ispunjen.

Generalni direktor RiTE Gacko Milenko Milidrag kaže da je trenutno ovo preduzeće najstabilnije u posljednje dvije godine, da su se prevazišli neke probleme iz prethodnog perioda, te da se redovno izmiruju plate, porezi i druge obaveze.

On je istakao da je s novom otkrivkom povećana i snaga i kalorijska vrijednost uglja, te da je za devet mjeseci ove godine proizvodnja uglja bila na nivou od 104 odsto, a otkrivka 101 odsto.

Milidrag je demantovao informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da bi moglo doći do gašenja proizvodnje u RiTE Gacko, ponovivši da je proizvodnja stabilna, da su ostvarene i znatne uštede i to za remont oko milion maraka, za nabavku ulja oko 500.000 KM i nafte oko milion km.

“Problem koji ima RiTE Gacko je dugoročan i mislim da bi sa regulisanjem cijene električne energije ovo preduzeće bilo u plusu“, rekao je Milidrag.

Finansijski direktor RiTE Gacko Dragan Drašković kaže da je izvještaj Nadzornog odbora o dugovanju pogrešno interpretiran u javnosti, napominjući da nije riječ o dugu od oko 100 miliona KM, već 40 miliona.

On smatra da bi se problemom u RiTE Gacko trebalo “malo više da pozabave političari”. Prema njegovom mišljenju, problemi su rješivi ukoliko se u njihovo prevazilaženje uključe sve relevantne institucije i ustanove u Republici Srpskoj.

“Moramo da napravimo priču sa normalnim troškovima, dovoljnom otkrivkom uglja, pogonskom spremnošću, proizvodnjom, regulisanjem cijene električne energije koju proizvodi ovo preduzeće, kao i međuljudskim odnosima unutar ERS-a i garatujem da će Gacko biti veoma profitabilno”, mišljenja je Drašković.

Od Draškovićevih tvrdnji iznesenih na konferenciji za novinare ogradio se direktor Milidrag, navodeći da one predstavljaju “Drašković lični stav i da se Uprava ove kompanije ograđuje”.

Izvršni direkor za poslove proizvodnje uglja i razvoja RiTE Gacko Srđan Milović rekao je da menadžment sproveo akcioni plan što je prouzrokovalo da trenutno Rudnik na zalihama ima oko 3.100.000 tona otkrivenog uglja, što nije zabilježeno u posljednjih 15 godina.

“Ovaj plan koji je donio aktuelni menadžment je urodio plodom i danas imamo potpuno relaksiranu situaciju u smislu proizvodnje. Ono što je smanjivalo proizvodnju električne energije jeste loš kvalitet goriva, odnosno uglja”, dodaje Milović i ističe da je akcionim planom i otvaranjem novog dijela budućeg površinskog kopa riješen problem kvaliteta goriva.

Milović ističe da će, prema zacrtanim planovima, na proljeće 2016. godine imati urađen glavni rudarski projekat za novi površinski kop “Gacko”, ističući da se već dijelom ušlo u eksploataciju na tom području, ali da će imati i projektnu dokumentaciju postrojenja za oplemenjivanje uglja čime će biti riješen problem kvaliteta uglja, odnosno proizvodnje električne energije.

On je naglasio da problemi koje ima RiTE Gacko imaju i druga preduzeća, ali da su rijetke siituacije da se o njima javno priča i da se na transparentan način javnost i akcionari upoznaju sa stvarnim stanjem.

Milović ističe da se o “dubiozma u ovom gigantu prvi put počelo govoriti kada je aktuelna uprava, prije dvije godine, došla na čelo RiTE Gacko i objavila akcioni plan”.

“Dali smo svoje stručno mišljenje o situaciji, kao i prijedlog svojih stručnih rješenja kako ubuduće treba da se posluje u ovom preduzeću. Evidentan je bio zaostatak otkrivke, kao i da otkrivenog uglja u zalihama nije bilo. Sada smo taj problema riješili”, istakao je Milović, navodeći da odgovaraju za ono što rade.

“Svu dokumentaciju o poslovanju sam lično dostavio MUP-u Republike Srpske i volio bih da se što prije te činjenice utvrde”, kaže Milović, dodavši da to, ipak, nije prioritet već da se održi proizvodnja i obezbijedi nesmetan rad preduzeća. Srna

http://www.capital.ba/ekskluzivno-rite-gacko-gasi-proizvodnju/

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti