Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBiH prijete sankcije, traži se usaglašen stav

BiH prijete sankcije, traži se usaglašen stav

BANJALUKA/BEČ, BiH je sve bliže uvođenju sankcija Energetske zajednice ako do 16. oktobra, kada je u Tirani zakazana ministarska konferencija zemalja članica, zemlja ne bude imala usaglašen stav po pitanju energetike.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrdio je u petak da je u četvrtak poslao pismo entitetskim ministrima energetike pozivajući ih na hitan sastanak kako bi sankcije bile izbjegnute.

“U Beču je u srijedu održan pripremni sastanak. Moram da kažem da sankcije i dalje vise u zraku, posebno one koje bi se odnosile na investicije u gasnom sektoru. Činim napore da do toga ne dođe”, rekao je “Nezavisnim” Šarović.

Da su sankcije stvarno u igri, potvrdila je i Barbora Pojner, portparol EZ-a. Naime, rekla je da je Janez Kopač, direktor EZ-a, upozorio da je Evropski savjet sankcije već podržao i da će one u Tirani biti usvojene.

“Sankcije su predložene jer ne postoji zakon o gasu u kojem bi pisalo da nadležnost energetskog regulatora pripada Državnoj regulatornoj agenciji za energetiku na državnom nivou”, istakla je Pojnerova. Naglasila je i da BiH mora svoj kompletan energetski zakonski okvir prilagoditi Trećem energetskom paketu EU. Pojnerova je takođe rekla da je nerealno očekivati da bi ovako kompleksan posao mogao biti završen do konferencije, ali da postoji nada da se sankcije izbjegnu.

“Sankcije je moguće izbjeći ako bi Savjet ministara u najkraćem roku pružio čvrstu namjeru za usvajanje zakona koji bi ta ovlaštenja dodijelio državnom regulatoru”, rekla je ona.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, potvrdio je da je dobio Šarovićevo pismo i da je na njega istog dana odgovorio, naglasivši spremnost na razgovore još početkom sedmice. Dodao je da je Vlada RS i tražila od organa Savjeta ministara da uvaže mišljenje entiteta o pitanjima energetike, s obzirom na to da, kako je istakao, ta oblast Dejtonom ne pripada nivou BiH.

“Savjet ministara je sam sebi dao ovlaštenja za cijeli energetski sektor, koja objektivno nema. Najbolji način da izbjegnemo te sankcije je koordinacija i zajednički rad. Tamo gdje ide gospodin Šarović na sastanke bi pored njega trebalo da budu ministri FBiH i RS za određenu oblast”, rekao je Đokić.

On je rekao da je od Šarovića zatražio da konsultuje i ostala ministarstva u Vladi RS, jer se zahtjevi Energetske zajednice ne odnose samo na energetiku, već i na zaštitu životne sredine, urbanističku oblast te ekonomske odnose.

Juče zbog bajramskih praznika nisu uspjeli dobiti stav Vlade FiH. Slobodan Puhalac, direktor “Gas Resa”, preduzeća Vlade RS koje nastoji u BiH uvesti nove gasne rute iz Rusije, tvrdi da je Kopač dvije godine vodio lizing kuću u Sarajevu, implicirajući njegovu pristrasnost. On je izrazio sumnju u uvođenje sankcija, navodeći da je za njihovo usvajanje potreban konsenzus svih zemalja u Tirani. Zamjerio mu je jednostranost – Kopač, tvrdi, ne uvažava ustavnu nadležnost entiteta u oblasti energetike.

Ukoliko bi sankcije ipak bile usvojene, rekao je da bi praktična posljedica bilo otežavanje pristupa zapadnim finansijskim investitorima za energetiku i nemogućnost finansiranja izgradnje dalekovoda Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.

“Šteta bi bilo ako se ne odobre sredstava za dalekovod, ali se nadamo da će razum prevladati. Kopač i nalogodavci bi htjeli da ruski gas, zasada i dugo jedini, u RS dolazi preko zapada, a ne s istoka. Mislim da je pobrkao strane svijeta i komercijalno-konkurencijsku logiku. Mislimo da će gas dočekati realna konkurentna rješenja i doći s istoka”, rekao je Puhalac. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti