Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski gas 230 dolara za 1.000 metara kubnih

Ruski gas 230 dolara za 1.000 metara kubnih

MOSKVA, Ukrajina će platiti za ruski gas 230 dolara za hiljadu metara kubnih u četvrtom kvartalu 2015. godine, uključujući popust, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Novak je rekao da će Evropska komisija finansirati kupovinu prirodnog gasa od Rusije za Ukrajinu za zimski period.

On je rekao da moguće nove sankcije Kijeva neće imati negativne posljedice po komercijalni ugovor o kupovini gasa između “Gasproma” i ukrajinskog “Naftogasa”.

U međuvremenu, šef ruskog “Gasproma” Aleksej Miler nije odbacio mogućnost vanrednih problema sa tranzitom gasa u Evropu tokom zimske sezone jer će Kijev da kupi samo dvije milijarde kubnih metara gasa prema prvobitnom protokolu, a što neće biti dovoljno u slučaju jake zime.

“Mi smo utvrdili da će Ukrajina dobiti 500 miliona dolara i sa početkom oktobra Ukrajina će početi da dobija ruski gas. Ipak, ako zima bude neuobičajeno hladna, mogu se očekivati problemi”, rekao je Miler u intervjuu za televiziju “Rusija-24”.

U Briselu je juče održana nova runda trilateralnih razgovora EU, Ukrajine i Rusije o “zimskom paketu”, odnosno cijeni ruskog gasa u perodu od 1. oktobra do aprila 2016. godine.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije za energetsku uniju, rekao je juče da je postignut sporazum o “zimskom paketu” i isporukama gasa Ukrajini u zimskom periodu.

On je dodao da je ovim sporazumom utvrđeno da će Ukrajina dobijati ruski gas šest mjeseci, zaključno sa martom 2016. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti