Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić i Milekić prebacuju krivicu za gubitke RiTE "Gacko"

Đokić i Milekić prebacuju krivicu za gubitke RiTE “Gacko”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da priče o mogućem zastoju proizvodnje električne energije u Rudniku i Termoelektrani “Gacko” predstavljaju klasičan vid politikanstva lokalnih dušebrižnika.

“Kada se pojavila ideja da će se tamo graditi nova termoelektrana, sada se traže krivci za trenutno stanje u termoelektrani `Gacko`, kako bi se kompromitovali napori koje činimo da se razvije ovaj sektor”, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

Đokić je poručio da Vladu i resorno ministarstvo neće zaustaviti takve politikanske priče, jer će Ministarstvo biti odlučno da radi svoj dio posla zajedno sa menadžmentom “Elektroprivrede Republike Srpske”.

On je rekao da je za osam mjeseci ove godine imao pet sastanaka koji su bili posvećeni RiTE “Gacko”, uključujući posjetu proizvodnom pogonu ove elektrane.

“To samo pokazuje koliki doprinos Vlada i resorno ministarstvo daju u želji da imamo stabilno poslovanje cijelog sistema `Elektroprivrede Republike Srpske`, a naročito onih dijelova sistema koji imaju tegobe”, naveo je Đokić.

On je rekao da je nesporno da teškoće imaju RiTE “Gacko” i RiTE “Ugljevik” zato što rade u drugačijim uslovima u odnosu na proizvođače iz hidroenergije.

Đokić je rekao da Uprava RiTE “Gacko” mora da shvati da imaju problem i da ga rješavaju, podsjetivši da je ovo preduzeće u novom tarifnom postupku koji je obustavljen imalo razumijevanje za svoje uvećane troškove.

“Da je taj tarifni postupak priveden kraju, sigurno je da bi njihovo finansijsko stanje do kraja ove godine bilo drugačije i povoljnije, a naredne godine znatno bolje”, istakao je Đokić.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić smatra politikanstvom priče o mogućem zastoju proizvodnje električne energije u Termoelektrani “Gacko”.

Ona je rekla da je Termoelektrana “Gacko” za prvih šest mjeseci ove godine imala gubitak od 16,6 miliona KM, te da očekuje da će se ovaj gubitak do kraja godine značajno smanjiti i stepen likvidnosti povećati.

“Trenutna cijena električne energije ne omogućava poslovanje naših termoelektrana, naročito Termoelektrane `Gacko` koja je imala nižu cijenu. Sa druge strane, ova termoelektrana je u prvom polugodištu imala remont i tada nije imala prihoda i normalno je da ostvari gubitak”, navela je Milekićeva.

Milekićeva je podsjetila da je Termoelektrana “Gacko” u prethodnom periodu imala nekoliko nemilih događaja koji se odnose na klizište i poplave u rudniku koji su uticali na završetak eksploatacije u postojećem kopu.

Ona je navela da je Termoelektrana “Gacko” u fazi investiranja u otvaranje novog rudnika, te da je u takvim okolnostima ne koristeći značajna kreditna sredstva za otvaranje rudnika normalno da sa stanovišta likvidnosti situacija u ovoj termoelektrani nije sjajna.

Milekićeva je istakla da je poseban problem termoelektrane “Gacko” taj što je ova termoelektrana od 2009. godine do danas imala cijenu na pragu elektrane 6,93 feninga, dok je Termoelektrana “Ugljevik” imala cijenu 7,71 feninga.

Prema njenim riječima, eksploatacija uglja je u suštini osnova razlike u pomenutoj cijeni.

“Cijena električne energije koju regulator odredi za tarifne kupce u Srpskoj ne sadrži nikakvu dobit, niti razvojnu komponentu. Ta cijena ne omogućava da mi razvijamo termoelektranu ili neku hidroelektranu”, kaže Milekićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti