Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiProjektom do uštede energije i materijalnih sredstava

Projektom do uštede energije i materijalnih sredstava

BANJALUKA, Projekat energetske efikasnosti biće realizovan na 11 objekata iz oblasti prosvjete i zdravstva u Republici Srpskoj, čime će biti poboljšana njihova energetska efikasnost i smanjena izdvajanja za materijalne troškove, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je navela da se procjenjuje da su energetske uštede i do 50 odsto, što bi doprinijelo manjim izdvajanjima za grijanje, klimu i ostalo.

“Biće promijenjen energent za grijanje, umjesto fosilnih biće obnovljivi izvori energije, zatim prozori, vrata i fasada sa određenim sertifikatima koji su po kriterijumima Svjetske banke”, rekla je Golićeva nakon što je potpisala memorandum o razumijevanju u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti sa 11 gradonačelnika i načelnika opština, te direktorima javnih ustanova.

Ona je napomenula da su projektom obuhvaćeni stariji objekti, jer je novim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju propisano da novi objekti imaju energetski sertifikat, odnosno da su energetski opremljeni.

Golićeva je navela da je ovo prvi krug projekta, kojim bi u Srpskoj trebalo biti obuhvaćeno ukupno 35 objekata.

Projekat se finansira iz povoljnih kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 32 miliona dolara, od čega je oko 12 miliona dolara namijenjeno Republici Srpskoj, a koje će vraćati Vlada Srpske.

Memorandum su potpisali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Direktor Bolnice u Foči Veljko Marić rekao je da je će u centralnom dijelu ove zdravstvene ustanove biti riješen problem grijanja, jer su još jedina takva ustanova koja se grije na ugalj.

Direktor Osnovne škole “Aleksa Šantić” Banjaluka Tatjana Radoja rekla je da škola ima 61 godinu, koliko i njena stolarija koja nikada nije mijenjana.

“Ušteda energije će ovim projektom sigurno biti značajna, a važna je i ušteda sredstava”, navela je Radoja.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da će projekat biti realizovan na bolnici u ovoj lokalnoj zajednici, iako je prije nekoliko godina zamijenjena kotlovnica i grijanje sa mazuta prebačeno na prirodni gas.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković naveo je da energetska efikasnost ima kvalitet kada je riječ o dobijanju toplijih prostorija, a s druge strane u uštedi energenta.

On je zahvalio u ime pacijenata i zaposlenih Psihijatrijske bolnice u Prijedoru za odabir da budu dio projekta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti