Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHidroelektrana Višegrad doprinosi stabilnosti energetskog sektora

Hidroelektrana Višegrad doprinosi stabilnosti energetskog sektora

VIŠEGRAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je Hidroelektrana Višegrad jedan od najboljih objekata u sistemu preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ i daje veliki doprinos stabilnosti energetskog sektora Srpske.

Đokić je rekao da Hidroelektrana Višegrad kontinuirano realizuje proizvodno- finansijske planove.

Nakon razgovora sa direktorom Hidroelektrane Miletom Lakićem, Đokić je rekao da je na sastanku bilo riječi o zaštiti objekata, jačanju pogonske spremnosti u pogledu ulaganja u postrojenja i objekte kako bi mogli da obezbjede nesmetan rad u budućnosti.

“U toku je priprema za određenu investiciju koja je ranije započeta, a koja bi trebalo dati sigurnost za nesmetan rad ovog proizvodnog objekta”, rekao je Đokić.

On je istakao da je cilj Vlade Srpske da ERS u narednom periodu bude nosilac velikih energetskih projekata po kojima bi Republika Srpska mogla da se izdvoji i kojima bi mogla da se ponosi.

Đokić kaže da je u narednom periodu potrebno odlučnije i energičnije raditi na stvaranju klime da ERS putem svojih zavisnih preduzeća bude nosilac izgradnje novih, većih energetskih objekata i da se na taj način dobiju nove količine energije.

“Kada govorimo o proizvođačima, moramo naći način da u okviru cijelog sistema ERS-a budemo maksimalno solidarni i da zakonska rješenja obezbjede stabilnost i funkcionalnost sistema, imajući u vidu da nije isto proizvoditi energiju u termoelektranama, gdje su troškovi znatno veći, u odnosu na hidroelektrane gdje su manji”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da se svi troškovi onih koji proizvode energiju moraju uvažiti na realan način i obezbijediti da svako preduzeće može nesmetano da radi, a da ERS ima dobar finansijski rezultat.

Direktor Hidroelektrane Višegrad Mile Lakić rekao je da je na sastanku bilo riječi o prošlim i budućim investicijama koje se odnose na pogonsku spremnost postrojenja, kao i o mogućim investicijama na rijeci Drini.

“Aktuelni problem u Hidroelektrani Višegrad je cijena električne energije. Ova hidroelektrana ne proizvodi najjeftiniju električnu energiju, već ima najnižu cijenu električne energije ne samo u Republici Srpskoj, nego i šire”, rekao je Lakić.

On je istakao da je neophodno pokrenuti novi tarifni postupak, te izrazio očekivanje da će Regulatorna komisija uvažiti zahtjeve proizvodnih preduzeća, posebno Hidroelektrane Višegrad, koja je u najtežoj situaciji sa aspekta zakonskih obaveza koje ima po osnovu prirodnih resursa u funkciji Fonda solidarnosti.

“U narednom periodu taj problem mora biti riješen. Spremni smo da zajedno sa cijelim sistemom ERS-a donesemo najpovoljniju odluku”, rekao je Lakić i dodao da će povećanje cijene električne energije biti u funkciji razvoja ERS-a.

On je dodao da je Hidroelektrana Višegrad ove godine proizvela najviše električne energije u odnosu na ostale tri hidroelektrane, pa čak i od Hidroelektrana na Trebišnjici. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti