Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠarović: Nema sankcija Energetske zajednice, ali su planirane mjere

Šarović: Nema sankcija Energetske zajednice, ali su planirane mjere

TIRANA, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će Evropska komisija, u zavisnosti od napretka BiH u oblasti gasa, možda, uskraćivati finansijsku podršku za projekte u gasnom sektoru.

“Ukoliko budemo napredovali odmah i to bude vidljivo neće se posezati za ovom mjerom, ukoliko ne budemo napredovali i stajali u mjestu kao što je sada Evropska komisija je spremna da razmisli o uskraćivanju podrške”, precizirao je Šarović.

To je jedna od mjera izrečenih na ministarskoj konferenciji zemalja članica Energetske zajednice danas u Tirani na kojoj se raspravljalo o neusaglašenim pitanjima u gasnom i energetskom sektoru.

“Nema sankcija, ali ima mjera. To je nešto ublažena verzija sa određenim mjerama i uslovnim sankcijama ukoliko ne budemo uspunjavali obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici”, naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, ostale mjere nisu toliko važnog karaktera.

“Nećemo moći da glasamo za budžet Sekretarijata Energetske zajednice i neće nam biti plaćani troškovi za putovanja na sjednice tijela i organa Energetske zajednice, ali to nije u toj mjeri ni bitno sada”, dodao je Šarović.

Šarović je ranije izjavio da ne očekuje izricanje sankcija BiH na ministarskoj konferenciji zemalja članica Energetske zajednice u Tirani.

“Bilo ili ne bilo sankcija, problemi u energetskom sektoru ostaju. Sporna pitanja moramo rješavati, posebno ona aktuelna, a to su pitanje zakona o gasu i unošenja direktiva EU u zakonodavstvo BiH”, istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima, BiH će naredne godine predsjedavati Energetskom zajednicom, što će biti prilika za rješavanje svih tih problema.

Šarović je, pojašnjavajući problem u vezi sa donošenjem zakona o gasu, rekao da su principi energetske politike u BiH usvojeni 2008. godine, a iste godine potpisan je i sporazum između tadašnjeg Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti