Petak 1. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija zbog straha od povećanja zaliha u SAD

Nafta jeftinija zbog straha od povećanja zaliha u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji pale, jer trgovci očekuju da će nedjeljni izvještaj američke Agencije za energetske informacije (EIA) ukazati na povećanje zaliha u SAD.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 23 centa, na 46,06 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za decembarske isporuke za 11 centi, na 48,60 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

“Kod trgovaca se ponovo probudila zabrinutost u pogledu pogoršanja situacije sa prekomjernim zalihama. Američki naftni institut je objavio da su zalihe sirove nafte u SAD možda prošle nedjelje porasle za oko sedam miliona barela, što daje kredibilitet očekivanom povećanju zaliha uoči objavljivanja podataka EIA”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Potencijalno nagomilavanje zaliha će ukazati na slabiju tražnju, što će se zauzvrat odraziti na pad cijena, ocjenjuje Frans pres.
“Generalna slika za naftu ostaje nepromijenjena. Očekuje se da će se pitanje prekomjernih zaliha zadržati nešto duže, odnosno sve dok globalna tražnja ne ubrza”, dodao je Ou.

Trgovci su, takođe, oprezni zbog povratka iranske nafte na tržište, jer su zvanični Teheran i šest vodećih svjetskih sila počeli da sprovode sporazum namijenjen ograničavanju nuklearnog programa Irana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija toj zemlji, navodi francuska agencija. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti