Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte u porastu

Cijene nafte u porastu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji porasle nakon oštrog pada iz prethodnog dana, iako analitičari navode da na tržište i dalje utiču obilne globalne zalihe nafte.

Nedeljni izvještaj američke Agencije za energetske informacije (EIA) pokazao je da su zalihe nafte u SAD porasle više nego što se očekivalo, što je podstaklo zabrinutost u pogledu globalnih zaliha tog energenta koje utiču na cijene više od godinu dana, prenosi agencija Frans pres.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je 25 centi, na 45,45 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za decembarske isporuke za 21 cent na 48,06 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

EIA je saopštila da su zalihe nafte u SAD u nedjelji zaključno sa 16. oktobrom porasle za osam miliona barela na 476,6 miliona barela, dvostruko više u odnosu na očekivanja analitičara. Cijene su pale početkom nedjelje kada je Kina saopštila da je njen bruto domaći proizvod u trećem kvartalu rastao najsporijim tempom u više od šest godina.

“Zabrinutost u pogledu zdravlja kineske privrede i dalje utiče na cijene sirovina”, naveo je predsjednik sektora za naftu i gas kompanije EY u Aziji Sanjev Gupta. Agencije

1 KOMENTAR

  1. sta se ovo desava sa naftom kakve su to igre, jedan dan istorijski minimum drugi dan raste cena. Mada kod nas nema uticaja na cenu goriva, ali neko tu dosta zaradjuje na razlikama (Rusi?)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti