Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKijev od sutra prekida uvoz struje od Rusije

Kijev od sutra prekida uvoz struje od Rusije

KIJEV, Ukrajina će od sutra prestati da uvozi električnu energiju iz Rusije, saopštio je danas Zinovij Butso, predstavnik ukrajinske energetske kompanije “Ukrenergo”.

U saopštenju se navodi da je danas uvezeno 400 megavata električne energije od Rusije, uz napomenu da se od sutra prekida uvoz.

Prethodno je ukrajinski ministar energetike i industrije uglja Volodimir Demčišin izjavio da Ukrajina može da zaustavi uvoz električne energije iz Rusije od 11. novembra. On je tada saopštio da Ukrajina raspolaže sa dovoljno jedinica za proizvodnju električne energije, ali koje trenutno ne koristi.

Ugovor o snabdijevanju električnom energijom između Rusije i Ukrajine je na snazi od 30. decembra 2014.godine i njime se obezbjeđuju redovne isporuke struje u količini do 1.500 megavata, prenosi TASS.

Iz ruskog Ministarstva energetike prethodno je rečeno da bi kupac trebalo da najavi potrebne količine električne energije, a prodavac to treba da odobri u skladu sa uslovima navedenim u ugovoru.

“U novembru 2015.godine, ukrajinska strana saopštila je da je pripremila raspored isporuke do 12. novembra, koji smo mi odobrili. Istovremeno, ruska strana se prijavila za isporučivanje električne energije Krimu, a ukrajinska strana je potvrdila potrebne količine za zadovoljenje potreba na poluostrvu ovog mjeseca”, objavilo je rusko Ministarstvo energetike.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti