Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraSrbija dobila prvi vjetropark

Srbija dobila prvi vjetropark

BEOGRAD, Srbija je dobila prvi vjetropark u Kuli, koji je izgradila kompanija MK “Fintel Vind”, a najavljeno je da će u narednom periodu Srbija dobiti između 70 i 80 novih vjetrenjača koje će biti izgrađene najviše u Vojvodini, ali i uz sliv Dunava.

Riječ je o postrojenju koje se sastoji od tri vjetrenjače visine 178 metara, u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra, a ova kompanija najavljuje izgradnju novih vjetrenjača već u narednih nekoliko mjeseci.

Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, koji je rekao da je uvjeren da je ovaj vjetropark samo početak ostvarivanja plana za razvoj zelene energije u Srbiji, prenio je “Blic”.

“Očekujemo da će njen udio sa sadašnjih 21 odsto skočiti na 27 odsto i to je naš plan. Ovo je veliki dan za Srbiju. Danas pravimo tehnološki iskorak”, rekao je Antić, koji je najavio da će već u martu početi izgradnja vjetroparka snage 6,6 megavati pored Vršca.

Izvršni direktor MK “Fintel Vind” Ticijano Đovaneti rekao je da je ovaj događaj od ključnog značaja za sektor energetike u cijeloj Srbiji.

“Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola koje je trajalo sedam godina, uspjeli smo da završimo ovaj projekat. Od rada vjetroparka koristi će imati svi, i država i društvo i mi, ali i potrošači”, rekao je Đovaneti. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti