Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Termoelektrani "Stanari" u toku testiranje kotla u radnom režimu

U Termoelektrani “Stanari” u toku testiranje kotla u radnom režimu

DOBOJ, U Termoelektrani “Stanari” u toku je testiranje različitih podsistema, uključujući i test kotla u radnom režimu, a krajem godine očekuje se proizvodnja prvih kilovat-časova električne energije, rečeno je Srni u EFT grupi.

U EFT-u navode da radovi na izgradnji termoelektrane teku po planu, te da se u decembru očekuje prva sinhronizacija na elektro mreži.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana “Stanari” biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će zapošljavati oko 850 radnika. To će biti prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

Pod nazivom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti