Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE Ugljevik: Tri decenije uspješnog rada energetskog giganta

RiTE Ugljevik: Tri decenije uspješnog rada energetskog giganta

UGLJEVIK, Preduzeće “Rudnik i Termoelektrana Ugljevik” ove godine obilježava 30 godina rada Termoelektrane koja je zaključno sa septembrom proizvela 41 odsto struje ukupno proizvedene u Republici Srpskoj.

Povodom jubileja ovog energetskog giganta i slave preduzeća – Mratindana, koja se obilježava 24. novembra, direktor RiTE Žiko Krunić istakao je zasluge generacija rudara u ovom kraju sa tradicijom eksploatacije uglja dugom 116 godina.

Na tradicionalnom prijemu za novinare u sjedištu RiTE u Ugljeviku, Krunić je rekao da je pravi razvoj preduzeća i cijelog kraja počeo 1985. godine sa početkom rada Termoelektrane.

On je rekao da su posljednjih godina znatna sredstva investirana u novu opremu, mehanizaciju i postrojenja na površinskom kopu i u Termoelektranu, podignuta je na viši nivo pogonska spremnost, pouzdanost rada, nivo proizvodnje i energetska efikasnost.

Krunić je istakao da je preduzeće u tome imalo razumijevanje i podršku “Elektroprivrede” i Vlade Republike Srpske.

Kao ključne investicije u narednom periodu Krunić je naveo odsumporavanje i zamjenu elektrofiltera, a kao problem u čijem rješavanju očekuje i podršku Vlade brigu za 292 invalida koje RiTE ima među zaposlenima.

Krunić je u razgovoru sa novinarima naveo da preduzeće od 2003. godine nema angažovana takozvana treća lica, ali da su ostali sudski sporovi koji traju 12 godina sa različitim odlukama različitih sudova koji opterećuju preduzeće.

“Ne smijemo dozvoliti ni po koju cijenu da izgubimo te postupke i da oni koji nikada u preduzeće nisu uveli nijednu mašinu i nisu uradili nijedan gram otkrivke naplate milionske iznose”, zaključio je Krunić.

Rukovodilac Rudnika Relja Dragić rekao je da je plan proizvodnje uglja do danas ispunjen sa 107 odsto, a da novi površinski kop obezbjeđuje rad i razvoj preduzeća za narednih 30 godina.

Rukovodilac Termoelektrane Milan Mirković istakao je da će nove velike investicije u odsumporavanje i zamjenu elektrofiltera imati ogroman značaj za zaštitu životne sredine, što je i jedna od obaveza u ispunjavanju evropskih standarda.

Predsjednik Sindikalne organizacije Zoran Mićanović rekao je novinarima da je RiTE druga kuća za 1.860 radnika i da je njihova solidarnost rudarska tradicija koja se prenosi u ovom kraju već četvrtu generaciju.

Zavisno preduzeće “Rudnik i Termoelektrana Ugljevik” djeluje u okviru Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske” i najveći je proizvođač električne energije u Republici Srpskoj.

Termoelektrana snage 300 megavata i projektovane godišnje proizvodnje od 1.601 gigavat-čas ugljem se snabdijeva sa Površinskog kopa “Bogutovo Selo”, projektovane godišnje proizvodnje od 1.750.000 tona.

Degradirane površine rudnika rekultivisane su pošumljavanjem 190 hektara, na kojima je zasađeno više od pola miliona sadnica raznog drveća.

U okviru obilježavanja 30 godina rada Termoelektrane Ugljeviku i proslavljanja slave preduzeća – Mratindana, u nedjelju će u Centru za kulturu biti izveden umjetnički program za građane Ugljevika i radnike preduzeća.

Narednog dana ispred upravne zgrade preduzeća biće održan pomen-parastos radnicima koji su poginuli u ratu u periodu 1992-1995. godina.

Na dan slave, 24. novembra, u “Rudniku i Termoelektrani” biće održana svečana akademija posvećena jubileju 30 godina rada Termoelektrane Ugljevik, a lomljenje slavskog kolača najavljeno je za 13.00 časova. Srna

1 KOMENTAR

  1. sta je za vas uspjeh ?

    biti zakreditiran i duzan, davati novac politicarima i mafiji a ne dajati dividende, krasti i dalje…. ako je to za vas uspjeh, onda ste u pravu

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti