Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS spremno dočekuje hladno vrijeme, ima dovoljno energenata

EPS spremno dočekuje hladno vrijeme, ima dovoljno energenata

BEOGRAD, Elektroenergetski sistem Srbije je spreman za predstojeću zimsku sezonu i stabilno snabdjevanje strujom, a deponovane su i dovoljne količine potrebnih energenata, rečeno je Tanjugu u EPS-u i Privrednoj komori Srbije povodom početka hladnijeg vremena u Srbiji.

“Elektroprivreda Srbije je potpuno spreman da tokom zime stabilno i pouzdano snabdjeva električnom energijom građane i privredu Srbije. Na vreme su urađene sve pripreme za zimsku sezonu”, kažu u EPS-u.
Remonti u hidroelektranama i termoelektranama su završeni i na deponijama ima dovoljno uglja.
Proizvodnja uglja je velikom brzinom u potpunosti obnovljena nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.
Za prvih 10 mjeseci 2015. ispunjen je plan proizvodnje i na deponijama je uskladišteno oko 10 odsto više uglja nego što je bilo predviđeno.
Tako su obezbjeđeni svi preduslovi za stabilan rad sistema EPS-a tokom zime.
Sekretar Odbora za energetiku u PKS Ljubinko Savić je rekao, takođe, da su energetski sistemi za grejnu sezonu za 2015/16. u potpunosti spremni.
“Spremno dočekujemo ove hladne zimske dane. Što se tiče proizvodnje uglja, ona se odvija u skladu sa planom i deponije su popunjene”, rekao je Savić Tanjugu.
Kada je riječ o struji, sve teče po planiranoj dinamici i ne očekuju se nikakavi prekidi ili iskakanja iz redovne proizvodnje, naveo je Savić.
Prema njegovim riječima, toplane su nabavile dovoljno energenata za ovaj prvi hladan talas, dok je preostalu isporuku energenata svaka toplana pojedinačno dogovorila.
Savić ističe da se u gasnom sektoru na vrijeme isporučuju ugovorene količine i da se redovno izmiruju finansijske obaveze prema inodobavljačima.
“Skladište prirodnog gasa je u potpunosti popunjeno i spremno za eventualne neplanirane prekide u snabdevanju, što se tiče isporuke iz inostranstva. Te količine gasa sa domaćom proizvodnjom su potpuno dovoljne za široku potrošnju odnosno za domaćinstva i prioritetne potrošače”, rekao je Savić.
Kako kaže, isporuka mazuta i lož ulja iz NIS-a je obavljena prema onim kupcima koji su sklopili ugovor, a prozivodnja se odvija redovno.
Savić dodaje da će biti dovoljno tih energenata u narednom periodu, pošto se prerada nafte odvija po planu u NIS-u, tako da su mazut i lož ulje dostupni svim potrošačima ukoliko to bude potrebno.
Na pitanje da li ima nekih problema, Savić kaže da se ne očekuju veći problemi, kao i da se nedostajuće količine uglja za široku potrošnju uvoze u dovoljnim količinama i da tog energenta ima dovoljno na skladištima i drugim prodajnim mestima.
“Pojedine toplane imaju nekih problema, ali to je individualno i zavisi od grada do grada. One, inače, imaju problem sa naplatom za isporučenu toplotnu energiju i neki manji problemi se očekuje u tom segmentu”, rekao je Savić.
On je naveo da je građanima još uvek najjeftinije grejanje na struju.
“Grejanje na električnu energiju je, nažalost, i dalje najisplativije, kada već moramo da kažemo, pošto struja još nije dobila ekonomski nivo cene koji se očekuje i zato se struja najviše i troši za grejanje u zimskom periodu. Mi u energetici obično kažemo da su elektrane najveći proizvođači toplotne energije u Srbiji”, naveo je Savić.
On, ipak, ističe da je ogrevno drvo, tamo gdje može da se koristi, najisplativiji, najbolji i najčistiji energent u Srbiji.
Savić je izrazio nadu da će u narednom periodu doći do pariteta cena u derivatima, kao i u svim energentima, “pa će i taj odnos potrošnje finalne ili plemenite energije biti nešto manji”.
Sekretar Odbora za energetiku PKS je dodao da će se sve više koristiti obnovljivi izvori energije, na primjer, pelet na uštrb uglja.
Na kopu “Tamnava – Zapadno polje”, najvećem kolubarskom ugljenokopu, od početka godine do polovine oktobra proizvedeno je ukupno oko 8,5 miliona tona uglja i oko 15 miliona kubnih metara otkrivke. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti